Ministrul de resort a precizat ca, implicit, exista posibilitatea ca multe scoli, universitati sau programe care nu asigura standardul de calitate sa dispara. Mai mult decat atat specializarile, domeniile de studiu care nu se vor dovedi eficiente vor

Ministrul de resort a precizat ca, implicit, exista posibilitatea ca multe scoli, universitati sau programe care nu asigura standardul de calitate sa dispara. Mai mult decat atat specializarile, domeniile de studiu care nu se vor dovedi eficiente vor fi eliminate. AceeasI soarta o vor avea in timp inspectoratele scolare, care isI vor reduce functiile.

ACREDITARE. Pentru inceput orice scoala, universitate sau alt tip de organizatie publica sau privata care isI propune sa ofere servicii de educatie va fi supusa procesului de acreditare, inainte de functionare. Ulterior, finantarea unitatilor de invatmanat acreditate se va face diferentiat in functie de calitate. SI locurile bugetate pentru studentI din universitatI vor fi finantate diferit.
In unele cazuri, daca se va considera ca scoala isi poate imbunatati serviciile, ministerul va continua sa o finanteze, insa, in alte situatii, scolile mai slabe vor fi absorbite de cele de calitate sau pur sI simplu desfiintate. Pe de alta parte, aceste mecanisme de asigurare a calitatii in educatie sunt o cerinta a Uniunii Europene pentru recunoasterea diplomelor in spatiul european.

MONITORIZARE. Scolile sI universitatile vor fi monitorizate de doua agentii pentru testarea calitatii. Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) si Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) vor functiona pe parcursul anului scolar 2005-2006 intr-o etapa-pilot, urmand ca din anul scolar 2006-2007, sa isi inceapa functionarea.
La nivelul fiecarei scoli sau universitatI se va institui o Comisie pentru evaluarea si asigurarea calitatii. In cazul invatamantului preuniversitar, aceasta comisie va fi alcatuita din reprezentanti ai profesorilor, parintilor, elevilor, reprezentantI ai consiliului local, respectiv ai cadrelor didactice, studentilor, absolventilor, angajatorilor, la nivelul universitar. Aceste comisii vor evalua periodic, la intervale de maximum patru ani, calitatea fiecarui program de studiu, vor elabora propuneri de imbunatatire a calitatii sI vor intocmi un raport privind calitatea serviciilor educationale. De asemenea se va face sI o evaluare a cadrelor didactice.
Evaluarea externa a calitatii in educatie va fi realizata, la nivel universitar, de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, iar la nivel preuniversitar de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar. Aceste agentii vor fi finantate in primul an de Ministerul Educatiei, iar ulterior din surse proprii. La finele anului scolar ele vor realiza un top al celor mai bune institutii de invatamant preuniverstar, respectiv superior, dupa cum a precizat ieri ministrul Educatiei, Mircea Miclea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.