Un raport al Pentagonului privind conditiile suspecte in care a fost omorat agentul italian Nicola Calipari a fost declasificat intamplator de catre un student, transmite BBC. Initial, s-a considerat ca este vorba despre "un hacker foarte priceput".
Un raport al Pentagonului privind conditiile suspecte in care a fost omorat agentul italian Nicola Calipari a fost declasificat intamplator de catre un student, transmite BBC. Initial, s-a considerat ca este vorba despre "un hacker foarte priceput". Ulterior, s-a dovedit ca documentul confidential, care continea detalii extrem de sensibile, strict secrete - cum ar fi numele soldatului american care l-a impuscat din greseala pe Calipari "a fost "decriptat" prin cateva click-uri de mouse. Paragrafele cenzurate contineau de asemenea toate numele si gradele militarilor americani implicati in incident, precum si detalii stanjenitoare despre diverse probleme de comunicare sau instructiuni si regulamente ce se aplica in cazul punctelor de control.
La doar cateva ore dupa ce Pentagonul a publicat raportul pe site-ul sau, Salvatore Schifani, specialist IT, a descoperit ca poate citi ceea ce fusese cenzurat prin hasurare, in documentul realizat in format .pdf. Metoda este extrem de simpla: paragrafele sunt marcate si copiate intr-un alt document. Din cauza lipsei unei chei de criptare in formatul .pdf, banda de cenzura dispare, facand posibila citirea integrala a raportului.
Schifani a trimis apoi aceste pasaje la cateva ziare italiene, care au preluat informatia pe site-urile lor. Cotidianele La Republicca si Corierre della sera au publicat pe paginile de Internet si varianta cenzurata a raportului, dar si pe cea necenzurata. Studentul a declarat pentru un post de radio italian: "M-a amuzat acest incident, cred este o gafa enorma, desi ma intreb daca nu cumva a fost o greseala voluntara".
In orice caz, dupa cateva ore, documentul nu mai putea fi gasit pe site-ul Pentagonului. Initial, oficialii Departamentului Apararii al SUA au refuzat sa faca comentarii despre acest incident. In cele din urma, Pentagonul a recunoscut ca informatii referitoare la moartea agentului secret italian Nicola Calipari, care ar fi trebuit sa ramana secrete, au fost date publicitatii din neglijenta, dar a precizat ca acest lucru nu schimba cu nimic esenta raportului. "Nu a fost un lucru intentionat si este vorba despre o eroare nefericita de procedura", a comentat purtatorul de cuvant al Departamentului Apararii, Bryan Whitman.
Razboiul rapoartelor
Autoritatile italiene au dat publicitatii un raport despre moartea agentului secret Nicola Calipari, care pune sub semnul intrebarii varianta americana a evenimentelor, relateaza BBC online. In raportul publicat de catre serviciile secrete italiene sunt mentionate stresul si lipsa de experienta a trupelor americane si se afirma ca autoritatile americane ar fi trebuit sa semnaleze faptul ca exista un punct de control pe sosea. Totusi, in acelasi document se precizeaza ca este dificil sa se stabileasca exact cine este vinovat de moartea agentului Calipari. Variantele americana si italiana difera semnificativ: din punctul de vedere al americanilor, masina in care se aflau italienii s-a apropiat cu viteza mare de punctul de control si, desi soldatii americani i-au somat sa se opreasca, acestia si-au continuat drumul. Pentru ca nu ar fi raspuns, militarii au tras in motorul masinii. Guvernul italian afirma insa ca Italia a stabilit toate contactele necesare, astfel incat cei implicati sa poata fi in siguranta. Soferul autoturismului ar fi oprit imediat dupa ce i s-a semnalat sa se opreasca si, imediat dupa aceea, fara alte avertismente, militarii americani au deschis focul asupra masinii. In orice caz, observatorii sunt de parere ca, dupa publicarea raportului american, relatiile dintre cele doua tari s-au racit considerabil.
Saptamana trecuta, Italia si Statele Unite au declarat ca nu au ajuns la un acord in ceea ce priveste stabilirea responsabilitatilor in moartea lui Calipari. Luni seara, la putin timp dupa publicarea raportului, presedintele Verzilor, Alfonso Pecoraro Scanio, a cerut crearea unei comisii internationale pentru anchetarea uciderii lui Calipari si a solicitat retragerea imediata a fortelor italiene din Irak.
Premierul italian, Silvio Berlusconi, aliat important al Statelor Unite, se va prezenta joi dimineata in fata deputatilor pentru a oferi explicatii pe marginea acestor concluzii diferite.
Raportul american
Raportul armatei americane in cazul mortii lui Nicola Calipari evidentiaza o lipsa de comunicare intre unitatile americane din Irak in seara incidentului, dar acuza partea italiana de lipsa de transparenta. Mai exact, responsabilitatea in cazul uciderii agentului secret italian este aruncata pe umerii autoritatilor de la Roma. Raportul de 42 de pagini, dat publicitatii sambata de armata americana, ii exonereaza de orice responsabilitate pe soldatii care au deschis focul asupra vehiculului. In paragrafele care pana in prezent fusesera cenzurate, sunt evocate probleme de comunicare intre unitatile americane.
Potrivit documentului, dezvaluit de cotidianul La Repubblica, un agent de legatura american a avut probleme cu echipamentele de telecomunicatie, astfel ca nu a putut contacta alte unitati. Informatiile pe care urma sa le comunice se refereau la trecerea spre aeroportul din Bagdad a fostului ambasador american in Irak, John Negroponte, numit in februarie director national al serviciilor de informatii americane. Agentul american nu a reusit sa ia legatura cu alte unitati americane care asigurau securitatea.
Raportul, citat de Mediafax, recomanda utilizarea unor metode mai putin periculoase pentru oprirea vehiculelor la barajele rutiere, cum ar fi obstacole amplasate pe sosea, pentru ca soldatii sa aiba si alte optiuni inainte de a deschide focul.
Documentul oficial ii disculpa pe soldatii care au deschis focul asupra vehiculului, omorandu-l pe Nicola Calipari si ranind-o pe ziarista Giuliana Sgrena.
Raportul american conchide ca masina care ii transporta pe Giuliana Sgrena si pe Nicola Calipari nu a incetinit la apropierea de barajul de control american, iar soldatii acestuia au actionat potrivit regulamentului, deschizand focul asupra ei. Documentul mai afirma ca Italia nu a informat fortele americane despre operatiunile de salvare a ziaristei si estimeaza ca "o coordonare a informarilor ar fi putut impiedica tragedia".
Raportul italian
Varianta italiana contine concluzii total diferite. Astfel, un baraj de securitate necorespunzator pregatit si organizat de militari neexperimentati a condus la moartea agentului italian. La doua zile dupa publicarea raportului american, care exclude orice responsabilitate a militarilor americani in moartea lui Nicola Calipari, raportul italian reia si corecteaza punct cu punct afirmatiile autoritatilor de la Washington. Chiar daca versiunea italiana respinge varianta unui atac deliberat al militarilor americani, acestia sunt totusi acuzati ca ar fi fost lipsiti de experienta.
"Tensiunea provocata de circumstante si probabil un anumit nivel de stres si lipsa de experienta au condus militarii la reactii instinctive, necontrolate", potrivit raportului italian.
Anchetatorii italieni au precizat ca patrula americana "era formata doar din rezervisti". "Precautiile cu care a fost instalat punctul de control Bp 541 au fost cel putin insuficiente", acuza raportul. Un comandant al brigazii americane care a sosit la fata locului la putin timp dupa incident a transmis "un mesaj la baza pentru a informa cu privire la problemele organizatorice de la punctul de control", se precizeaza in document. Soferul masinii in care se afla Calipari nu a fost avertizat in nici un fel. "Astfel a lipsit cea mai elementara masura de precautie, atat pentru traficul civil, cat si pentru militari", potrivit raportului.
Contrar raportului american, viteza vehiculului nu a reprezentat un element care sa fi provocat incidentul, "in conditiile in care nu au existat semnale de avertizare care sa oblige incetinirea".
"Soferul nu conducea cu viteza, pentru ca drumul catre aeroport nu era bun, stia ca se apropia de un viraj de 90 de grade si conducea cu o singura mana, in cealalta tinand un telefon mobil", potrivit textului.
Raportul dezminte afirmatiile armatei americane, potrivit carora partea italiana nu a furnizat nici un fel de informatie despre operatiunea de eliberare a ziaristei italiene Giuliana Sgrena, care fusese rapita cu o luna in urma. Nicola Calipari se afla in Irak impreuna cu un alt agent italian, pentru a o elibera.
Raportul a fost realizat in baza anchetei desfasurate de diplomatul Cesare Ragaglini si de generalul serviciilor secrete Pierluigi Campregher, membri ai comisiei mixte italiano-americane create dupa incident. Cei doi au refuzat sa sustina concluziile americanilor.
Berlusconi, intre ciocan si nicovala
Primul ministru italian Silvio Berlusconi a impus prudenta in raportul autoritatilor italiene despre moartea agentului Nicola Calipari, scria ieri presa italiana. Potrivit Rompres, care citeaza publicatiile Il Messaggero si La Repubblica, motivul acestei prudente era "prezervarea relatiilor cu SUA".
"Raportul trebuie sa fie tehnic, doar tehnic. Poate fi dur, dar nu trebuie sa fie in nici un caz purtator de cel mai mic prejudiciu la adresa intelegerii politice cu SUA", a spus premierul Italiei, dupa cum scrie La Repubblica, fara insa a mentiona sursa informatiei.
Italia, care a desfasurat in Irak aproximativ 3000 de militari, este unul din aliatii cei mai fideli ai presedintelui american George W. Bush. Italia a facut din raporturile sale privilegiate cu SUA unul din pilonii politicii sale externe, continua sursa citata.
La randul sau, cotidianul Il Messaggero scrie ca Silvio Berlusconi a atras atentia ca "Raportul nu trebuie in nici un caz sa reprezinte punctul de plecare pentru un conflict diplomatic cu SUA". Seful guvernului italian "a citit, recitit, corectat si stilizat" raportul, inainte de a-l restitui serviciilor secrete militare (SISMI) - se pune chezasie Il Messaggero.
Acest fapt ar explica intarzierea cu care s-a publicat acest document, anuntat abia luni, 2 mai, la ora 16.00 GMT si dat publicitatii o ora mai tarziu, se afirma in presa italiana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.