Volumul creditelor acordate firmelor si populatiei a cunoscut, in luna martie, o crestere mai agresiva, cu preponderenta pe partea componentei in valuta, in ciuda masurilor adoptate de Banca Nationala a Romaniei, la recomandarea Fondului Monetar Inte
Volumul creditelor acordate firmelor si populatiei a cunoscut, in luna martie, o crestere mai agresiva, cu preponderenta pe partea componentei in valuta, in ciuda masurilor adoptate de Banca Nationala a Romaniei, la recomandarea Fondului Monetar International (FMI). Potrivit datelor BNR, creditul neguvernamental a crescut cu 4%, respectiv 3,7% in termeni reali, pana la 432.966 miliarde de lei. Imprumuturile in lei au avansat cu 1,5%, stimulate, cel mai probabil, de reducerea succesiva a dobanzilor. O dinamica mai ampla a fost consemnata de finantarile in valuta, cu un plus de 5,7% (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 4,6%). La finele lunii februarie, BNR a decis sa aplice o rata de 30% la rezervele obligatorii si pentru pasivele in valuta cu maturitate de peste doi ani atrase efectiv de banci. Masura a fost adoptata la solicitarea FMI, avand in vedere cresterea accelerata a imprumuturilor in devize straine, pe parcursul lui 2004. Comparativ cu martie 2004, soldul creditului neguvernamental la finele primului trimestru indica o crestere de 33,2% (22,5% in termeni reali), ritm superior cu un punct procentual celui din februarie. Pe componente, creditele in valuta au avut un spor de 60,2%, iar imprumuturile in lei s-au majorat cu aproape 20%. Ca urmare a aprecierii monedei nationale, contravaloarea in lei a finantarilor in valuta arata o crestere mai mica, de 44,3%. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.