Sedinta de ieri a Parlamentului a fost una extrem de tensionata, fiind marcata de prezenta in plen a familiilor jurnalistilor rapiti. Acestea au stat in Parlament peste doua ore, i-au implorat pe senatori si deputati, fie de la loja centrala - unde s
Sedinta de ieri a Parlamentului a fost una extrem de tensionata, fiind marcata de prezenta in plen a familiilor jurnalistilor rapiti. Acestea au stat in Parlament peste doua ore, i-au implorat pe senatori si deputati, fie de la loja centrala - unde se aflau prezenti - fie de la tribuna Parlamentului, sa ia atitudine fata de situatia tragica in care se gasesc copiii sau fratii lor. Plansetele si implorarile i-au mobilizat pe parlamentari sa se declare solidari cu ostaticii din Irak. Familiile jurnalistilor nu au mai apucat insa sa vada rodul muncii Parlamentului pentru ca au fost chemate de urgenta la Cotroceni. Legislativul a adoptat o declaratie cu privire la criza ostaticilor romani in Irak, in care a cerut CSAT analizarea acestei situatii. "Probabil ca nu le convine ca suntem aici", a comentat Elena Miscoci, mama cameramanului Sorin Miscoci. Familiile jurnalistilor au asistat, insa, in prima parte a sedintei de ieri, la dezbaterile pro si contra adoptarii unei declaratii privind situatia din Irak. In fata acestei stari de fapt, senatorul Ion Vasile si-a implorat, plangand, colegii sa nu ignore toata aceasta criza. De altfel, parlamentarii au tapetat toata sala de sedinte cu afise cu chipurile celor trei jurnalisti sub care era scris mesajul: Libertate!
Dupa o sedinta a Birourilor Permanente reunite, presedintele Senatului, Nicoale Vacaroiu a anuntat ca Parlamentul va dezbate situatia ziaristilor din Irak. Liderul grupului deputatilor PD, Cristian Radulescu a spus ca acest punct nu poate fi discutat, pentru ca senatorii si deputatii Aliantei nu cunosc continutul "declaratiei" ce ar urma sa fie supusa dezbaterii. Vacaroiu i-a replicat ca nu este vorba despre nici o "declaratie", ci doar despre o solicitare privind introducerea pe ordinea de zi a unui punct distinct care sa trateze aceasta chestiune. In acel moment, a intervenit tatal lui Marie-Jeanne Ion, senatorul PSD Vasile Ion, care a venit la microfon si, cu lacrimi in ochi, i-a implorat pe parlamentari sa nu ignore toate aceasta situatie. "Va rog, va implor sa nu incercati sa treceti ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, in fata acestei situatii disperate a celor trei jurnalisti, cetateni romani. Va rog si va solicit inscrierea acestui punct pe ordinea de zi, tinand cont de presiunea timpului. Daca astazi nu discutam in cursul diminetii, sa dati prioritate acestui punct, inseamna ca azi va fi o zi indoliata de care Parlamentul Romaniei va trebui sa-si aduca aminte", a spus Ion Vasile, izbucnind in plans. Peremistul Gheorghe Funar a cerut apoi elaborarea unei declaratii privind retragerea trupelor din Irak.
"Nu politizati drama acestor copii"
O interventie emotionanta a fost si cea senatorului PSD Dan Iosif. El le-a cerut tuturor colegilor, indiferent de partid, sa nu politizeze "drama acestor copii" si sa dea dovada de spirit de solidaritate. "Dati dovada de spirit de solidaritate si daca credeti ca trebuie sa fiti solidari, atunci ridicati-va o clipa in picioare in semn de respect pentru familiile care stau in balcon, deasupra noastra", a cerut Dan Iosif. Imediat, toata sala s-a ridicat in picioare si a inceput sa aplaude rudele jurnalistilor, care au izbucnit in hohote de plans sfasietoare. Dupa acest moment, liderii de grupuri parlamentare s-au intrunit intr-o sedinta, pentru a adopta o declaratie referitoare la criza din Irak.
Nici un semn dinspre Cotroceni
Pe holuri, familiile jurnalistilor povesteau drama prin care trec, declarand ca nu mai au vesti despre ei de marti, "inainte de ultima caseta", iar apelurile lor telefonice la Palatul Cotroceni au ramas fara nici un raspuns. Mama lui Sorin Miscoci a spus ca timpul este scurt, ca nu stie nimic de la celula de criza si ca trebuia luata o decizie in ceea ce priveste soarta ziaristilor. La fel, sora lui Ovidiu Ohanesian si mama lui Marie Jeanne Ion au afirmat ca nu au nici un semn de la momentul ultimei casete si ca li s-a spus sa astepte. In plus, sora lui Ovidiu Ohanesian a mentionat ca dupa momentul difuzarii ultimei casete apelurile lor telefonice la Palatul Cotroceni au ramas fara raspuns. Familiile jurnalistilor n-au mai apucat insa sa mai vada rezultatul negocierilor dintre lideri, fiind chemate de urgenta la Cotroceni.
Ponta si PPRM, impotriva declaratiei
Intr-un final, plenul celor doua Camere a adoptat o declaratie cu privire la criza ostaticilor romani in Irak, cerand CSAT analizarea in regim de urgenta a acestei situatii. Declaratia, semnata de liderii grupurilor parlamentare din Senat si Camera Deputatilor, a fost adoptata cu 225 de voturi pentru, cinci impotriva si 35 de abtineri. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca partidul sau a votat pentru declaratie, deoarece a vrut sa-si exprime solidaritatea cu cetatenii romani rapiti si cu familiile acestora si sa dea un semnal ca nu doreste politizarea acestui subiect. Pe de alta parte, deputatul PSD Victor Ponta a declarat ca s-a abtinut de la vot deoarece declaratia ar fi trebuit sa se refere statutul trupelor romanesti in Irak. Totodata, mai multi peremisti care au luat cuvantul, au explicat ca au votat impotriva documentului, deoarece are "un caracter pur formal" si nu se refera la retragerea imediata a trupelor din Irak. Cel mai vehement a fost deputatul PPRM care a propus sa fie respectata dorinta presedintelui PUR de a se duce in Irak in locul tinerilor. "A fost o declaratie in nume personal si nu se supune votului", a sarit imediat, umanista Daniela Popa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.