Airbus A-380, cel mai mare avion comercial din lume, a decolat ieri dimineata, pentru prima data, de pe aeroportul Toulouse-Blagnac (sud-vestul Frantei), deschizand o noua era in istoria aviatiei civile. Totodata, acest prim zbor marcheaza o etapa ch
Airbus A-380, cel mai mare avion comercial din lume, a decolat ieri dimineata, pentru prima data, de pe aeroportul Toulouse-Blagnac (sud-vestul Frantei), deschizand o noua era in istoria aviatiei civile. Totodata, acest prim zbor marcheaza o etapa cheie pentru consortiul european Airbus in tentativa de a depasi compania americana Boeing care domina piata de mai bine de 30 de ani cu al sau Boeing 747. Aproape 60.000 de spectatori, deosebit de entuziasti, s-a adunat sa asiste la cel mai asteptat debut al unei aeronave dupa primul zbor al avionului Concorde, care a avut loc in 1969. Airbus A-380 este construit pe doua niveluri si poate lua la bord intre 555 si 800 de pasageri. Lansat oficial in luna ianuarie, avionul are o autonomie de zbor de aproape 15.000 de kilometri, iar versiunea cargo, cu incarcatura utila de 150 de tone, poate zbura mai mult de 10.000 de kilometri. Costul noii aeronave se ridica la 285 de milioane de dolari. Airbus 380 este un produs 100% european: motoarele sunt produse in Marea Britanie, fuselajul in Franta si Germania, aripile in Spania. Testele de zbor ale aeronavei A-380 se vor derula pe parcursul unui an, iar prima companie care va utiliza noul avion va fi Singapore Airlines, incepand cu 2006. Pana acum, unsprezece linii aeriene de pasageri au depus deja bani pentru a cumpara peste 100 de avioane A-380. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.