A fost odata o frantuzoaica virtuoasa care tanjea dupa sotul ei plecat in delegatie la Moscova. Intr-o zi, barbatul i-a trimis o telegrama. "Azi am baut cu rusii, - scria el, - mai nu am murit". A doua zi, femeia a mai primit o telegrama. "Azi m-am d
A fost odata o frantuzoaica virtuoasa care tanjea dupa sotul ei plecat in delegatie la Moscova. Intr-o zi, barbatul i-a trimis o telegrama. "Azi am baut cu rusii, - scria el, - mai nu am murit". A doua zi, femeia a mai primit o telegrama. "Azi m-am dres dupa betie cu rusii. Mai bine muream ieri".
Nu stiu exact cati dintre politicienii nostri, care in campania electorala s-au dedat unei crancene betii politice cu rusii, astazi regreta ceea ce au facut. Un lucru este sigur. Ei nu-si pot reveni inca din mahmureala infrangerii. Victoria le-a scapat printre degete chiar in clipa cand pocneau deja dopurile de la sticlele cu sampanie. Mai ramanea doar de turnat vinul in pahare pentru a sarbatori venirea la putere in Republica Moldova a partidei prorusesti. N-a fost sa fie. Pana la urma, probabil, sampania a fost consumata. Dar nu de bucurie, ci de necaz.
Strategii electorali din Moscova si clientii lor din Chisinau, de buna seama, au motive serioase sa sufere cumplit. Triumful lor parea batut in cuie. Unde mai pui ca succesul politic ravnit de ei a fost pregatit din timp, cu multa migala si cu multi bani. Kremlinul pusese la cale rasturnarea lui Voronin dupa nesemnarea memorandumului Kozak si schimbarea cursului politic al Chisinaului. S-au construit din capul locului doua scenarii. Potrivit celui dintai, presedintele Republicii Moldova trebuia inlaturat de la putere pe cale legala, in urma alegerilor parlamentare. Consultanta electorala si finanta ruseasca urmau sa asigure succesul Blocului "Moldova Democrata" pe care Kremlinul a pariat de la bun inceput. Nu degeaba, anul trecut fruntasii BMD se duceau pe furis la Moscova. In cazul unui esec in alegeri, se punea in aplicare cel de-al doilea scenariu care il copia, de fapt, pe cel din Georgia. Numai ca, in cazul Republicii Moldova, "revolutia democratica" trebuia sa dea satisfactie nu lui Bush jr., ci lui Putin. Sforile erau trase la Moscova, care isi propunea sa suprime noul curs european al Chisinaului chiar cu mainile unor proeuropeni dezorientati si inselati. Tocmai de aceea, in capitala Rusiei fusese transferat de urgenta Valeriu Pasat, fostul ministru al Apararii si director al Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova. Dupa ce a somat mai mult de un an la Chisinau, acesta, pe neprins de veste, fu numit consilier al lui Anatoli Ciubais, boss-ul monopolului energetic "RAO ES Rossii". Pasat, insa, e profesor de istorie si expert in materie de spionaj. Cu domeniul energeticii nu are nici in clin, nici in maneca. Postul sau de la "RAO ES Rossii" trebuia, de fapt, sa acopere o lucratura indreptata impotriva noului curs european al Chisinaului.
Pasat urma sa coordoneze de la Moscova toate actiunile intreprinse in vederea schimbarii regimului politic de la Chisinau. Nu intamplator, tot in vara lui 2004 pasagerilor moldoveni din trenurile "Chisinau-Moscova" au inceput sa li se distribuie niste prospecte ciudate, editate de o organizatie necunoscuta care se intitula "Patria-Moldova". In aceste pliante colorate se producea Serafim Urechean, care dadea de inteles ca doar el si formatiunea sa sunt in masura sa-i ajute pe conationalii nostri care muncesc in Federatia Rusa. Pana la urma, aceasta nestiuta de nimeni pana atunci "Patria-Moldova" a organizat, precum se stie, congresul moldovenilor de la Moscova, care a blamat cursul proeuropean al autoritatilor moldovene si a indemnat toti concetatenii nostri sa voteze Blocul "Moldova Democrata". In capul mesei la aceasta reuniune se afla nimeni altul decat Valeriu Pasat. Iar alaturi de el, in prezidiu, luasera loc Dumitru Braghis, unul din copresedintii BMD, Gheorghe Sima, liderul partidului "Patria-Rodina", si Boris Muravski, presedintele blocului "Patria-Rodina". Buna companie, nu-i asa? Intr-adevar, spune cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti. Oricum, cursa pentru alegerile din 6 martie intrasera atunci pe ultima suta de metri si nu mai avea rost, pesemne, sa se ascunda. Fostul director al SIS-ului a iesit la rampa, demonstrand la toata lumea ca anume el gestioneaza operatiunea de inlaturare a lui Voronin de la guvernare si de aducere in fruntea statului a elementelor prorusesti din Republica Moldova.
Rezultatele alegerilor de la 6 martie la inceput nu au deprimat partida proruseasca. Si BMD, si cele doua formatiuni "Patria-Rodina", incropite de Pasat impreuna cu Smirnov si Ambasada Rusiei de la Chisinau, stiau ca au un as castigator ascuns in maneca. El se numea "puciul florii-soarelui" si urma sa fie scos sub pretextul ca scrutinul a fost falsificat. Tocmai de aceea, la 7 martie, Urechean a declarat ca datele oficiale, difuzate de Comisia Electorala Centrala, sunt trucate si de aceea el cere alegeri anticipate. Lumea era, astfel, incitata sa dea buzna in strada. Tara trebuia impinsa efectiv intr-o stare de haos. Acest fapt il recunoaste, de altfel, si Dumitru Diacov, care declara deunazi cum ca in sanul BMD erau voci care isi doreau o destabilizare a situatiei dupa calapodul tulburarilor din Kirghizia. Si Iurie Rosca confirma ca emisari ai Moscovei i-au promis saci cu bani pentru a declansa proteste nonstop in capitala. Revolutia, insa, doar in aparenta imbraca forma portocalie. In realitate, insa, ea trebuia sa fie un puci al florii-soarelui. Si de aceea adevarata ei forta de soc era camuflata, fireste, tot sub acelasi semn al rasaritei. La 7 martie, vreo sase mii de ciomagari bine platiti si hraniti se aflau in stare de pregatire in vederea unor ciocniri de strada cu fortele de ordine. Pe langa acestia, strategii rusi asteptau ca Iurie Rosca sa vina in Piata Marii Adunari Nationale macar cu vreo cateva sute de oameni pentru a contesta alegerile. Tocmai atunci si-ar fi facut aparitia si ciomagarii lui Urechean pentru a-l aduce pe primar ulterior la putere pe coama unei debandade totale.
Occidentul stia, fara doar si poate, de urzelile ce urmau sa culmineze cu un puci prorusesc la Chisinau. Lucrul acesta era cunoscut, se pare, inca din vara lui 2004. Tocmai de aceea, cred eu, Vlad Socor si alti analisti de peste ocean si din vestul Europei, care pana atunci tratau cu ingaduinta BMD, au inceput de pe la mijlocul anului trecut sa-l taxeze drept prorusesc si ostil intereselor noastre nationale. Nu e de mirare, deci, ca observatorii occidentali, care au monitorizat scrutinul la fata locului, s-au grabit deja la 7 martie 2005 sa declare ca alegerile din Republica Moldova au fost libere si in linii mari corecte. Asa SUA si UE i-au taiat elanul Rusiei, pricinuindu-i inca o infrangere politica in spatiul postsovietic. Puciul florii-soarelui a dat chix.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.