Rene van der Linden este presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, si a acordat un interviu presei romane in deschiderea sesiunii de primavara a APCE, in special in perspectiva preluarii de catre Romania a presedintiei in exercitiu a
Rene van der Linden este presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, si a acordat un interviu presei romane in deschiderea sesiunii de primavara a APCE, in special in perspectiva preluarii de catre Romania a presedintiei in exercitiu a Comitetului de Ministri, in a doua jumatate a acestui an si a vizitei pe care o va face la Bucuresti inaintea acestui eveniment. Consiliul Europei se pregateste, de asemenea, pentru cel de-al treilea summit al sau, care se va desfasura in luna mai la Varsovia, summit care are ca tema definirea rolului pe care forul de la Strasbourg il va juca in continuare, si delimitarea atributiilor intre CE si UE.
Romania a semnat luni Tratatul de aderare la UE, dar ea este deja membra a Consiliului Europei de aproape 12 ani. Cum apreciati evolutia Romaniei de la iesirea ei din comunism?
Cred ca aceasta etapa a Romaniei spre aderarea europeana este foarte incurajatoare, este un scop al tuturor partidelor politice. Datorita prezentei Romaniei in sanul Consiliului Europei, ea a fost capabila sa poarte aceasta discutie cu UE. In general, putem spune ca CE a pregatit drumul pentru toate statele Europei Centrale si de Est, pentru aderarea la UE.
Care a fost rolul Consiliului Europei in democratizarea tarilor din Est?
Este sigur ca CE a avut un rol crucial si evident deoarece CE este o comunitate de valori si nu o organizatie economica sau comerciala, dar valorile sunt importante pentru a favoriza un climat si pentru a pregati o etapa de stabilizare si pace, in vederea devenirii unui stat de drept.
Ati programat o vizita la Bucuresti in viitorul apropiat. Care este agenda acestei vizite?
Ca sa vorbesc cu toata sinceritatea, am fost extrem de mirat de declaratia presedintelui Romaniei in FT in care a afirmat ca doreste sa faca o alianta cu Statele Unite si Londra impotriva Frantei - in orice caz este ceea ce se intelege din acest interviu - si cred ca nu merge in directia buna, pentru ca este necesar, daca o tara devine membra a Uniunii, mai intai sa regleze lucrurile in cadrul UE si in sensul pe care il da Constitutia. Sper ca aceasta Constitutie va fi acceptata de catre toate statele membre, in cadrul parlamentelor sau prin referendum, iar Constitutia prevede intre altele intarirea politicii externe a UE. Nu putem lua o pozitie, cand ne pregatim sa devenim membri ai UE, care nu merge in aceeasi directie cu politica UE. Va fi pentru mine, in orice caz, unul dintre elementele de discutie cu Guvernul Romaniei. In al doilea rand, aplicarea obligatiilor pe care vi le-ati asumat in momentul in care ati devenit membri ai CE si in procesul de aderare la UE este necesara. Stiti ca, mai ales la PE, dar si in statele membre, exista inca critici in ceea ce priveste viteza sau mai degraba lipsa de viteza pentru aplicarea obligatiilor in domenii ca lupta impotriva fraudelor, drepturile omului, aplicarea reglementarilor in domeniul mediului sau agriculturii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.