Guvernul intentioneaza sa amane cu o luna, de la 1 mai la 1 iunie, aplicarea unor impozite mai mari asupra castigurilor din tranzactiile mobiliare si imobiliare, precum si a celor din dobanzi. Potrivit Ministerului Finantelor, amanarea este determina
Guvernul intentioneaza sa amane cu o luna, de la 1 mai la 1 iunie, aplicarea unor impozite mai mari asupra castigurilor din tranzactiile mobiliare si imobiliare, precum si a celor din dobanzi. Potrivit Ministerului Finantelor, amanarea este determinata de modificarile aduse in Senat Ordonantei care prevedea cresterea de la 1% la 10% a impozitelor pe dobanzi si pe castigurile de capital, precum si impunerea unui impozit de 10% asupra tranzactiilor imobiliare efectuate de persoanele fizice. Aceasta este cea de-a doua amanare a termenului de aplicare a impozitelor majorate. Toate aceste cresteri de taxe ar fi trebuit sa se aplice incepand cu 1 aprilie, termen amanat pentru 1 mai pe motiv ca institutiile implicate (societatile de investitii, bancile etc.) trebuie sa fie pregatite, in primul rand din punct de vedere informatic, pentru aplicarea reglementarilor.
La jumatatea acestei luni, Comisia de buget-finante din Senat a decis ca actiunile tranzactionate pana la 1 mai si depozitele bancare constituite pana la aceasta data vor fi impozitate in continuare cu 1%, iar sumele aflate in conturi curente vor avea impozit zero. "Cetatenii romani trebuie sa stie ca nici una din actiunile cumparate pana la 1 mai sau depozitele bancare constituite pana la 1 mai nu vor face obiectul impozitarii cu 10 procente", arata, la vremea respectiva, presedintele comisiei senatoriale, Varujan Vosganian. El a precizat ca aceasta initiativa este menita sa impiedice retroactivitatea legii si sa fie, in acest fel, "corecta" cu contribuabilul roman.
Brokerii au castig de cauza
Brokerii au solicitat, la sfarsitul saptamanii trecute, amanarea aplicarii impozitului de 10% asupra castigului de capital in cazul in care pana la sfarsitul acestei saptamani nu intra in vigoare Legea care aproba Ordonanta de modificare a Codului Fiscal, aflata in prezent in dezbaterea Parlamentului. Forma initiala a Ordonantei prevedea ca, incepand cu 1 mai, castigurile din capital sa fie impozitate dupa o formula "pro rata temporis". Aceasta inseamna ca pretul de vanzare al actiunilor se calculeaza tinand cont de diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare si de momentul achizitiei actiunii, respectiv instrainarii acestora. Senatorii din Comisia de buget-finante au modificat, insa, aceasta prevedere, stabilind ca venitul obtinut din vanzarea actiunilor cumparate inainte de 1 mai sa fie impozitat cu 1%, indiferent de momentul instrainarii acestora. Pentru ca aceasta prevedere sa se poata aplica este, insa, nevoie ca Legea de aprobare a Ordonantei sa intre in vigoare in aceasta saptamana. Potrivit brokerilor, reuniti la cea de-a treia editie a Conventiei Anuale a Brokerilor, impozitarea "pro rata termporis" nu se putea aplica din cauza faptului ca pana in prezent nu s-a tinut o evidenta a actiunilor in functie de data cumpararii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.