Romania a fost reprezentata la ceremonia semnarii Tratatului de aderare la Uniunea Europeana de doua delegatii, care au sosit cu avioane si in zile diferite la Luxembourg. Presedintele Traian Basescu a ajuns in ziua semnarii Tratatului, insotit de co
Romania a fost reprezentata la ceremonia semnarii Tratatului de aderare la Uniunea Europeana de doua delegatii, care au sosit cu avioane si in zile diferite la Luxembourg. Presedintele Traian Basescu a ajuns in ziua semnarii Tratatului, insotit de consilierii prezidentiali, Andrei Plesu si Renate Weber, de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, de seful Cancelariei Presedintelui Elena Udrea, de consilierul de stat Constantin Degeratu si de seful Protocolului Prezidential, Ioan Pascu. In acelasi avion cu Basescu au zburat si fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu. In ce-al de-al doilea avion, cel destinat delegatiei guvernamentale, si care a ajuns la Luxemburg cu o zi inainte de Basescu, s-au urcat ministri, consilieri de stat, primari si secretari de stat. Tariceanu a fost insotit de zece dintre ministrii Cabinetului sau: ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu; negociatorul sef pentru UE, Leonard Orban; ministrul de stat Marko Bela, ministrul de stat Gheorghe Copos; ministrul integrarii europene, Ene Dinga; ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga; ministrul justitiei Monica Macovei; ministrul Culturii si Cultelor, Monica Octavia Musca; ministrul Mediului, Sulfina Barbu; ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu; ministrul delegat Cristian David. Alaturi de ministrii lui Tariceanu, s-au deplasat la Luxembourg si primarul Capitalei, Adriean Videanu; primarul din Sibiu, Klaus Johannis; seful Cancelariei primului-ministru, Aleodor Francu; purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, dar si consilierii de stat, Calin Fabian si Corina Coman.
Uniunea Europeana ca familie
Patru dintre oficialii care s-au deplasat la Luxembourg au tinut mortis sa-si ia si sotiile in aceasta deplasare. Acestea isi vor plati singure costurile pentru deplasare si nu au folosit bani publici in acest scop, dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, fost viceprim-ministru al Guvernului, s-au deplasat la Luxemburg impreuna cu sotiile. Si ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a fost insotit de sotie in Luxemburg, insa acesta a sosit de la Roma, cu o alta aeronava.
Exercutivul a amintit ca, potrivit regulamentelor diplomatice, sotiile sefului statului, premierului si ministrului Afacerilor Externe au reprezentativitate diplomatica. "Din acest motiv, in anumite situatii, prezenta lor este esentiala. Deplasarea la Luxemburg nu s-a facut pentru convorbiri bilaterale, ci a avut strict un caracter de reprezentativitate, pentru ca Romania sa participe atat la semnarea Tratatului de aderare, cat si la evenimentele prilejuite de acest moment istoric", a precizat Executivul. Potrivit procedurilor obisnuite, costurile aferente transportului cu aeronava urmeaza sa fie stabilite, printr-o factura defalcata, de operatorul aerian, sotiile celor trei demnitari acoperindu-si cheltuielile din propriul buget, ne mai anunta Guvernul. Situatia este destul de incalcita, in conditiile in care aeronava cu care au calatorit reprezentantii Executivului a fost inchiriata in regim de charter de la compania Romavia, iar banii trebuiau achitati inainte, si nu dupa voiaj. In alta ordinde de idei, in privinta cazarii, organizatorii ceremoniei de la Luxemburg au pus la dispozitia oficialilor, in mod gratuit, majoritatea camerelor de hotel.
Pe de alta parte, Delegatia Bulgariei la ceremonia de semnare a tratatului de aderare la Uniunea Europeana a fost una restransa. Bulgarii au trimis la Luxemburg pe presedintele Ghiorghi Parvanov, premierul Simeon de Saxa Coburg Gotha, ministrul de Externe Solomon Passy, ministrul integrarii europene Meglena Kuneva, amasadorul bulgar in Belgia Emil Valev, purtatorul de cuvant al Guvernului bulgar Dimitar Tsonev si seful misiunii bulgare la UE Stanislav Daskalov. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.