Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko si alti membri ai Guvernului de la Kiev au asisat ieri la o ceremonie dedicata comemorarii a 19 ani de la accidentul nuclear de la Cernobal. Pe 26 aprilie 1986, reactorul nr 4 al centralei nucleare de la Cernoba
Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko si alti membri ai Guvernului de la Kiev au asisat ieri la o ceremonie dedicata comemorarii a 19 ani de la accidentul nuclear de la Cernobal. Pe 26 aprilie 1986, reactorul nr 4 al centralei nucleare de la Cernobal a explodat. Autoritatile sovietice de la acea vreme au incercat sa ascunda dezastrul care a urmat, zeci de mii din muncitorii centralei si cei aflati in apropiere murind in cateva saptamani in chinuri groaznice. Milioane de oameni, din zonele inconjuratoare, o parte din nordul Europei, Belarus, Rusia, Moldova, Romania, au fost afectate iremediabil de valul de radiatii. Mai multe sute de supravietuitori ai catastrofei nucleare de la Cernobal au defilat sambata prin centrul Kievului, cerand majorarea indemnizatiei acordate victimelor accidentului de acum 19 ani de catre stat, informeaza AP.
Persoanele prezente reclamau, totodata, ameliorarea asistentei medicale. Unele dintre ele purtau fotografiile rudelor care au sucombat in urma accidentului din 1986. Pe una din banderole scria: "Cernobal este inchis, problemele Cernobalului sunt uitate?". Ambasada Belarusului la Bucuresti ne informeaza ca Natiunile Unite au dezvoltat un program international pentru reabilitarea victimelor dezastrului. Detalii la www.core-chernobyl.org. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.