Dezintegrarea URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) a fost "cea mai mare catastrofa geopolitica" a secolului trecut. Aceasta declaratie aberanta a fost facuta de presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, in cadrul discursului sau anual
Dezintegrarea URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) a fost "cea mai mare catastrofa geopolitica" a secolului trecut. Aceasta declaratie aberanta a fost facuta de presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, in cadrul discursului sau anual privind starea natiunii, pe care l-a sustinut ieri la Kremlin. Liderul de la Moscova, citat de BBC, a mai pretins ca dezmembrarea URSS din anul 1991 a fost o "drama reala" care ar fi lasat zeci de milioane de rusi in exteriorul Federatiei Ruse. Despre aceasta declaratie, postul american CBS precizeaza ca Vladimir Putin s-a referit si la rusii care traiesc in republicile separatiste care se aflau odinioara sub control sovietic.
"Epidemia distrugerii (referire la dezmembrarea URSS, n.red.) s-a extins si in detrimentul Rusiei insesi", a declamat Vladimir Putin in fata celor doua Camere reunite ale Parlamentului de la Moscova. "Vechile idealuri au fost spulberate", a conchis Vladimir Putin, referindu-se tot la prioritatile sovietice. Pentru a-si atrage simpatia nostalgicilor sovietici, liderul de la Kremlin a ales sa isi incheie referirile politice din cadrul discursului sau cu criticarea faptului ca rusii au suferit mult dupa caderea URSS, din cauza faptului ca economiile personale le-au fost furate.
Ipocrizia lui Putin
De remarcat ca Vladimir Putin a ignorat, in discursul sau, realitatea istorica: crearea URSS a fost una din cele mai mari catastrofe politice din secolul trecut, care a dus pe parcursul timpului la moartea a zeci de milioane de oameni in lagarele sovietice, inclusiv a sute de mii de cetateni romani ucisi in Gulag sau in lagarele Romaniei comuniste. Iar prabusirea Uniunii a fost un proces politic natural, cauzat de falimentul sistemului comunist sovietic in fata capitalismului si a economiei de piata occidentale.
De asemenea, desi Putin a vorbit ipocrit despre problemele rusilor lasati in afara URSS dupa caderea Uniunii, el a ignorat din nou adevarul istoric: rusii ramasi in afara Federatiei Ruse sunt aceia adusi de Moscova pe teritoriile statelor nationale est-europene ocupate de sovietici in timpul si dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial.
Cat despre "vechile idealuri spulberate" de pe vremea URSS invocate de fostul agent KGB Vladimir Putin, unul din cele mai cunoscut "ideal" comunist sovietic a fost stalinismul, efectele aplicarii acestuia putand fi observate cu usurinta in Coreea de Nord.
"Tarul", panseuri despre libertate
In continuarea discursului sau politic de ieri, Vladimir Putin, acuzat de Statele Unite de autoritarism, a declamat: "Suntem o tara libera si locul nostru in lumea moderna va fi hotarat doar de succesul si puterea de care vom da dovada". "Consider ca principala noastra sarcina politica si ideologica este dezvoltarea Rusiei ca stat liber si democratic. Trebuie sa devenim o societate libera", a continuat liderul de la Kremlin, citat de Rompres.
Putin momeste oligarhii cu cota unica
Presedintele Rusiei a trecut apoi la chestiuni economice, solicitandu-le rusilor care au acumulat averi peste hotarele Federatiei sa se intoarca in Rusia si sa investeasca in aceasta tara. Vladimir Putin a promis ca in Rusia va fi aplicata o cota unica de 13 la suta pentru toate veniturile nedeclarate, relateaza BBC. "Autoritatile fiscale nu au nici un drept sa terorizeze afacerile", a declamat Vladimir Putin. Practic, "Tarul" i-a invitat inapoi in Rusia pe marii oligarhi rusi de genul lui Roman Abramovici, insa demersul sau va ramane, fara indoiala, fara efect, o data ce cel mai bogat rus, Mihail Hodorkovski, a fost arestat nu demult de Justitia controlata de Vladimir Putin.
Presedintele Rusiei s-a referit ulterior la combaterea terorismului, si a anuntat ca are in vedere "abordari noi, foarte radicale", pentru combaterea acestei probleme, calificand terorismul drept "o amenintare foarte serioasa". "In momentul in care vom da dovada de slabiciune si de permisivitate, pierderile noastre vor fi enorme", a incheiat Vladimir Putin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.