Efectul introducerii cotei unice asupra bugetului este inca dificil de evaluat si ar mai putea dura cateva saptamani sau chiar luni pana cand aceste efecte vor putea fi evaluate, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Bucuresti, Jeroen Kreme
Efectul introducerii cotei unice asupra bugetului este inca dificil de evaluat si ar mai putea dura cateva saptamani sau chiar luni pana cand aceste efecte vor putea fi evaluate, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Bucuresti, Jeroen Kremers, director executiv al constituentei FMI din care face parte Romania. "Introducerea cotei unice nu este o inovatie, dar in tari precum Romania, Rusia sau Ucraina este dificil de spus ce se va intampla", a precizat Kremers. El a mentionat, insa, ca aceasta reprezinta o reforma importanta, in contextul in care chiar economia romaneasca este in schimbare. Potrivit directorului executiv al FMI, autoritatile romane, respectiv presedintele tarii, primul-ministru si ministrul Finantelor, si-au aratat dorinta de a finaliza acordul cu Fondul Monetar. Kremers a subliniat, insa, ca delegatia directorilor executivi ai FMI din care face parte nu participa la negocierile cu oficialii romani, acestea fiind in sarcina echipei de negociatori care va sosi la Bucuresti in luna iunie. "Romania are reputatia de a nu incheia acordurile cu FMI. Ultimul acord a fost de fapt primul finalizat", a mai spus directorul FMI. In opinia sa, Romania trebuie sa manifeste in continuare prudenta in ceea ce priveste deficitele pentru a asigura o crestere economica pe termen lung, conditie pentru crearea de noi locuri de munca.
Romania trebuie sa creasca competitivitatea
Pe de alta parte, oficialul institutiei financiare internationale a aratat ca tranzitia inca nu s-a terminat, chiar daca Romania a facut progrese semnificative, in principal in domeniul macroeconomic. El a spus ca Romania trebuie sa treaca de la o politica de reducere a ineficientei economice la una de crestere a competitivitatii, mai ales ca va intra in curand in Uniunea Europeana. Kremers a adaugat ca un punct important ramane continuarea eforturilor de lupta impotriva coruptiei, care trebuie sustinute pe termen lung.
O delegatie romana condusa de ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a participat, in perioada 14-20 aprilie, la Reuniunea de primavara a FMI si Bancii Mondiale de la Washington. Dupa aceasta vizita, Popescu a aratat ca nivelul deficitului care va fi luat in calcul la rectificarea bugetara este de 0,7% din PIB, acesta corespunzand atat viziunii FMI cat si dorintei autoritatilor romane. In perioada urmatoare, un expert al institutiei financiare internationale va sosi la Bucuresti pentru a colabora cu expertii romani la definitivarea rectificarii bugetare. Potrivit Ministerului Finantelor, in urma aplicarii cotei unice de impozitare numarul de salariati platitori de impozite a crescut cu 100.000 in primele doua luni ale acestui an, fata de o majorare de numai 42.000 de salariati in aceeasi perioada a anului 2004.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.