Ministrul Justitiei, Monica Macovei, le-a cerut ieri magistratilor romani sa contribuie la realizarea reformei in justitie si sa-si asume raspunderea pentru indeplinirea cerintelor impuse de Uniunea Europeana, in vederea aderarii. "Aderarea Romaniei
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, le-a cerut ieri magistratilor romani sa contribuie la realizarea reformei in justitie si sa-si asume raspunderea pentru indeplinirea cerintelor impuse de Uniunea Europeana, in vederea aderarii. "Aderarea Romaniei in 2007 depinde de buna functionare a justitiei, de masurile pe care le vom lua si de cum vom reusi sa le aplicam. (...) Va chem sa facem impreuna adevarata reforma. (...) Pe justitie, in special, sunt atintiti ochii celor care ne dau astazi un puternic semnal de incredere ca putem ajunge in Europa. Nu ne va fi iertat sa ratam inca o sansa", arata Monica Macovei, in apelul adresat judecatorilor si procurorilor romani.
In acelasi timp, ministrul le cere magistratilor sa faca propuneri si observatii cu privire la proiectele de modificare a legilor privind statutul judecatorilor si al procurorilor, organizarea judiciara si Consiliul Superior al Magistraturii.
Aceste modificari urmaresc asigurarea independentei reale a judecatorilor si procurorilor, in vederea consolidarii statutului si rolului acestora, cu eliminarea generalizarii, prin utilizarea termenului "magistrat". De asemenea, modificarile mai vizeaza autonomia procurorilor in instrumentarea cazurilor si garantarea desfasurarii unei anchete corecte, fara imixtiuni, precum si promovarea judecatorilor si procurorilor tineri.
"Ma bizui pe sprijinul vostru"
Macovei mai arata in acelasi document adresat magistratilor romani ca a propus o mai buna reprezentare a judecatorilor si procurorilor in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), sporirea atributiilor celor doua sectii si incompatibilitatea calitatii de membru CSM cu cea de conducator de instanta sau parchet.
Totodata, potrivit ministrului Justitiei CSM trebuie sa devina cu adevarat juriul suprem al profesiunii de magistrat iar, din acest motiv, trebuie sa fie deasupra intereselor de grup si a luptei pentru putere.
"Ma bizui pe sprijinul vostru, pe forta procurorilor si judecatorilor care se simt liberi si sunt onesti. Stiu ca sunteti multi si am incredere in voi. In voi si nu in cei din cauza carora justitia pierde la judecata opiniei publice, desi multi din cei care o slujesc nu merita sa fie inclusi intr-un verdict negativ general si fara nuante", se mentioneaza in apelul Monicai Macovei. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.