Ion Iliescu a pierdut partidul ieri dimineata la Sala Palatului. Dupa ce gafase monumental in timpul zilei, apelandu-l pe Nastase cu un duios "tovarasul", apoi a reusit sa lase asistenta cu gura cascata printr-un discurs violent, Iliescu nu a reusit
Ion Iliescu a pierdut partidul ieri dimineata la Sala Palatului. Dupa ce gafase monumental in timpul zilei, apelandu-l pe Nastase cu un duios "tovarasul", apoi a reusit sa lase asistenta cu gura cascata printr-un discurs violent, Iliescu nu a reusit sa piarda demn. Dupa aflarea rezultatului votului, Iliescu a continuat sa-l jigneasca fara perdea pe cel despre care crede ca e "prostanac", respectiv Mircea Geoana. "A venit ca disperat, gafaind. Ce i-a trebuit asa, nu stiu, dar...ma rog. Fiecare cu caracterul lui", a spus Iliescu, referindu-se la Geoana si adaugand ca nu a inteles "batalia pe ambitii" a acestuia. Fostul sef de stat nu a ascuns faptul ca a ramas surprins de sustinerea de care se bucura Mircea Geoana. "Nu ma asteptam ca Mircea Geoana sa aiba chiar atata sustinere. Mai are, insa, mult de invatat, pentru ca este un om care nu are antrenamentul necesar, in politica". Si tot referindu-se la seful sau pe linie de partid, Mircea Geoana, Iliescu a sustinut ca acesta ii poarta pica pentru ca l-a facut "prostanac". "Aceea a fost o chestie amicala si atunci chiar a comis o mare eroare. Nu i-as mai spune cuvantul respectiv, dar continutul sau ramane valabil", a spus Iliescu, facandu-l astfel inca o data pe Geoana prostanac. Dupa care a adaugat ca acesta a dovedit lipsa de experienta politica, graba si superficialitate. Mai mult, Iliescu l-a desfiintat definitiv pe Geoana spunand ca acesta nu este o solutie buna pentru partid. "Geoana e un om capabil, nu-l cred la ora actuala cel mai capabil sa conduca partidul, va fi un handicap pentru el conducerea partidului, ar putea si el sa invete, nu are experienta lucrului cu oamenii. Sunt in partid alti oameni mai bine pregatiti", a spus Iliescu, in interventia sa de perdant. Senatorul PSD a adaugat ca nu a vrut sa se retraga din cursa, intrucat partidul l-a chemat inapoi. "Eu nu am mentalitate de bunic, am venit sa ofer o plapuma pentru protectia partidului.(...) Eu nu cred ca Geoana este o solutie buna pentru partid, dincolo de calitatile lui intelectuale. Este un baiat inteligent, dar nu are experienta unui om politic de partid si calitatile organizatorice pentru intreaga activitate", a mai spus Iliescu. In alta ordine de idei, Iliescu a promis, chiar inainte de anuntarea rezultatelor votului, ca nu va mai candida pentru sefia partidului la urmatoarele alegeri din 2007. "La Congresul PSD de peste doi ani nu voi mai candida, indiferent de rezultatul de la acest congres. Am venit numai pentru acest mandat si nu am de gand sa mai continui. In 2007, partidul trebuie sa vina cu oameni noi pentru alegerile prezidentiale din 2009", a explicat Iliescu.
Geoana se gandeste la o functie pentru Iliescu
Mircea Geoana a primit vestea minunii ca este presedinte al PSD cu "cumpatare". Dupa care a spus ca avea ceva sperante sa castige dupa ce a vazut reactia delegatilor la discursul sau. "Dupa cum am simtit sala, ma asteptam la acest rezultat", a adaugat Geoana, adaugand ca a primit vestea cu bucurie, dar nu exuberanta. "Greul abia acum incepe. Le multumesc colegilor mei si in primul rand presedintelui Iliescu care, indiferent de comentariile rautacioase din ultima vreme, a fost si ramane un politician exceptional pentru Romania", a spus Geoana, cu un exces de zel diplomatic. Ca presedinte de PSD, Geoana a promis sa-i respecte pe oameni si sa faca echipa. Cat priveste viitoarea pozitie pe care ar putea sa o ocupe Iliescu in partid, Geoana a spus, de complezenta sau nu, ca spera ca aceasta sa fie cat mai importanta: "Voi vorbi cu colegii nostri sa-i propunem sa stea alaturi de noi. Sunt convins ca o va face. Ne vom gandi si la o functie speciala pentru el, intrucat este presedintele care a fondat PSD", a adaugat Geoana. Potrivit acestuia, in orice formula, "gurul" va ramane "presedintele Iliescu". "Il vom respecta, ii vom cere sfatul si va avea un cuvant de spus si ca lider al PSD la Senat", a adaugat Geoana.
Nastase, miscat de Iliescu
In ceea ce-l priveste pe Adrian Nastase, dupa parerea lui Congresul nu a insemnat doar o schimbare a presedintelui, ci si o schimbare a stilului de conducere a partidului, a intregii garnituri. Declaratia lui Nastase este surprinzatoare in contextul in care primii trei oameni din actuala conducere Geoana, Nastase si Mitrea au facut parte si din vechea formula, fiecare insa cu alte roluri. "Este esential ca dupa aceasta competitie foarte puternica sa refacem echipa noastra si sa vedem daca spiritul olimpic poate domina competitia din interiorul partidului", a spus Nastase. Referindu-se la Iliescu, Nastase a spus ca a ramas impresionat de faptul ca acesta a stat alaturi de noii lideri ai partidului, la Sala Palatului, pana la numararea voturilor. "M-a impresionat faptul ca a venit in mijlocul noii echipe. Ne-am luat ramas bun, dar vom ramane in continuare in legatura foarte stransa, pentru ca are inca foarte multe de oferit partidului. Sunt convins ca dupa ce vor trece aceste zile, care nu sunt usoare pentru el, vom reusi sa gasim o solutie institutionala prin care sa-l putem folosi, prin prisma experientei si a capacitatii sale de munca", a mai spus Nastase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.