Hidrologii anunta ca debitele raurilor vor fi in crestere, in continuare, ca urmare a efectului combinat al precipitatiilor prognozate, cedarii apei din stratul de zapada si propagarii, exceptand raurile din sud-estul si estul tarii, unde vor fi in g
Hidrologii anunta ca debitele raurilor vor fi in crestere, in continuare, ca urmare a efectului combinat al precipitatiilor prognozate, cedarii apei din stratul de zapada si propagarii, exceptand raurile din sud-estul si estul tarii, unde vor fi in general stationare. Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), se vor inregistra cresteri importante ale debitelor raurilor Tur, Crisul Alb, Bega, Barzava si Caras, ce pot depasi cotele de inundatii cu 10-100 cm. De altfel, hidrologii au emis o avertizare cu privire la posibilitatea producerii de inundatii pe raurile din nodrul, vestul si sud-vestul tarii. Avertizarea este valabila pana la miezul noptii.
Secretarul de stat in Ministerul Mediului, Lucia Varga, a declarat, ieri, dupa ce a survolat cu un elicopter zonele din sud-vestul judetului Timis afectate de inundatii, ca situatia este mai grava decat se stia la Bucuresti, digul de pe raul Timis fiind rupt in mai multe locuri, informeaza Mediafax. "Din pacate, situatia este foarte grava, sunt niveluri istorice, care nu s-au inregistrat inca, cu toate eforturile depuse de autoritatile locale si Directia Apelor Banat. Situatia este mai grava decat am fost noi informati, au aparut rupturi de diguri in diferite zone", a declarat Varga. Directorul general adjunct al "Apelor Romane", Ovidiu Gabor, a declarat ca inundatiile sunt comparabile cu cele inregistrate in 1970, dupa ce digurile au fost puse sub presiune aproape 100 de ore si au cedat.
In ultimele doua zile, sute de gospodarii au fost inundate si sute de persoane din mai multe localitati timisene au fost evacuate, dupa ce doua diguri de pe raul Barzava si un dig de pe raul Timis s-au rupt din cauza cresterii nivelului apei, ca urmare a precipitatiilor abundente din ultima perioada. Ultimele statistici arata ca peste 2.000 de persoane au fost evacuate, 500 de case, aproape 5.000 de gospodarii si anexe gospodaresti si peste 30.000 ha de teren au fost inundate in aproape 100 de localitati din judetul Timis, din cauza ploilor cazute in ultima saptamana. Miercuri, Prefectura judetului Timis a cerut Guvernului alocarea unor ajutoare de urgenta constand in alimente pentru 2.000 de persoane sinistrate, pentru o perioada de 10 zile.
Cinci cartiere din Arad sub ape
Cinci cartiere din municipiul Arad erau in continuare afectate de inundatii, ieri, din cauza apelor pluviale care s-au revarsat in peste 150 de locuinte, informeaza Mediafax. Fata de zilele precedente, situatia s-a agravat in aceste cartiere, pentru ca numarul locuintelor inundate a crescut de la 70, cat erau marti, la 113, miercuri, pentru ca ieri sa fie semnalate peste 50 de case inundate. Responsabilii Primariei Arad au anuntat, ieri, ca 156 de locuinte sunt inundate in cartierele Gai, Bujac, Sega, Aradul Nou si Gradiste, in timp ce alte 175 de gospodarii sunt afectate partial. Autoritatile au anuntat ca apele au inceput sa se retraga, din cele 500 de case afectate fiind sub ape 100 de case, in comunele Barzava, Ususau si Almas.
Ajutor de la Guvern
Familiile sinistrate in urma inundatiilor din judetele Caras-Severin si Timis vor primi ajutoare constand in produse alimentare, in valoare totala de 5,6 miliarde de lei, a decis Guvernul ieri. Produsele alimentare vor fi scoase de la rezervele de stat si transportate, astazi, in zonele calamitate. Purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a precizat ca, dupa evaluarea pagubelor, vor fi acordate, ca ajutoare, materiale de constructii pentru refacerea caselor distruse de inundatii. Executivul a mai alocat 18 miliarde de lei, de la Fondul de interventie, pentru lucrarile de refacere a podului amplasat pe drumul judetean din comuna buzoiana Calvin, distrus de ape. Autoritatile au anuntat ca peste 600 de case din 44 de localitati din Caras-Severin au fost inundate, drumuri nationale si judetene sunt inchise in continuare, iar circulatia pe calea ferata pe ruta Timisoara-Bucuresti este oprita, in urma ploilor din ultimele zile. In judetul Timis au fost evacuate peste 400 de persoane din localitatile Gataia si Denta, in urma inundatiilor. In Gataia, raul Barzava a inundat 600 de case, dupa ce nivelul apei a crescut cu aproximativ un metru. (L.M., C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.