Delegatii la Congresul PSD au adoptat ieri modificarile la Statutul partidului. Prima masura imediat vizibila a vizat infiintarea functiei de presedinte executiv. In aceeasi ordine de idei, Congresul a ales pentru prima data nu doar presedintele part
Delegatii la Congresul PSD au adoptat ieri modificarile la Statutul partidului. Prima masura imediat vizibila a vizat infiintarea functiei de presedinte executiv. In aceeasi ordine de idei, Congresul a ales pentru prima data nu doar presedintele partidului, ci si presedintele executiv, secretarul general, si vicepresedintii. Pana acum secretarul general si vicepresedintii erau numiti de catre presedintele ales de Congres. Printre cele mai importante prevederi ale noului Statut al PSD se mai afla reducerea numarului de vicepresedinti la 11, dintre care opt locuri sunt rezervate pentru barbati si trei pentru femei. Totodata, a fost redus semnificativ numarul membrilor structurilor de conducere ale PSD. Potrivit noului Statut, mandatul tuturor organelor de conducere ale PSD va fi de doi ani. Pentru a putea candida in organele de conducere, vechimea membrilor de partid trebuie sa fie de un an pentru organizatiile orasenesti si municipale, de doi ani pentru organizatiile judetene si de trei ani pentru organele nationale. Pentru membrii de partid sub 35 de ani, limitele de vechime sunt de un an pentru a putea candida la conducerea organizatiilor orasenesti, municipale si judetene, si de doi ani pentru a candida la o functie de conducere la nivel national. Potrivit noului statut, Consiliul National al partidului va cuprinde circa 500 de membri, in timp ce Comitetul Executiv National va avea un numar de 81 - 87 de membri.
Biroul Permanent National care inlocuieste vechea Delegatie Permanenta, va avea in componenta 27-29 de membri si va fi organismul operativ de analiza si decizie al partidului, care se va intalni saptamanal sau de cate ori este nevoie. Acest for va fi format din: presedintele PSD, presedintele executiv, secretarul general, presedintele Consiliul National, 5-7 vicepresedinti, presedintii Camerelor Parlamentului, premierul, prin rotatie opt presedinti de organizatii judetene, care vor reprezenta cele opt regiuni de dezvoltare economica, liderii grupurilor parlamentare, reprezentantul presedintilor Consiliilor Judetene, cel al primarilor de municipii, presedintii organizatiilor de tineret si femei, directorul Institutului Social-Democrat.
Statutul mai prevede instituirea unui Secretariat Executiv al PSD, format din 7-9 secretari executivi, inclusiv trezorierul, coordonati de secretarul general al partidului. Alte modificari la Statut vizeaza institutionalizarea alegerilor preliminare pentru stabilirea candidatilor la Camera Deputatilor si la Senat, crearea Comisiei de Integritate Morala, care se va constitui la nivel national si va avea activitate permanenta. Comisia va putea fi sesizata sau se va sesiza din oficiu si va cerceta si cazurile de incalcare a legilor, precum si conflictele dintre membrii de partid, dintre organizatii si dintre membri si organele de conducere. Acest organism va fi compus din 55 de membri, cuprinzand si cate un reprezentant din fiecare organizatie judeteana si a municipiului Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.