Recent s-a descoperit o opera semnata de marele pictor Gauguin, despre care istoricii de arta credeau ca s-a pierdut. Specialistii sunt de parere ca schita in carbune a stat la baza unor capodopere pictate ulterior de catre Gauguin.
Pictura cla
Recent s-a descoperit o opera semnata de marele pictor Gauguin, despre care istoricii de arta credeau ca s-a pierdut. Specialistii sunt de parere ca schita in carbune a stat la baza unor capodopere pictate ulterior de catre Gauguin.
Pictura clasica "Femei tahitiene pe plaja" semnata de artistul francez Paul Gauguin este una dintre primele opere din seria de picturi inspirate de frumusetea tahitiana, si este expusa la Muzeul d'Orsay din Paris.
Insa aceasta schita, achizitionata in 2003, se pare ca este un studiu dupa care s-a realizat faimoasa opera de arta realizata in 1891.
Potrivit Galeriilor de Arta din Washington si Chicago, "nimic nu ilustreaza mai clar operele lui Gauguin ca studiile si schitele sale, dupa care acesta isi realizeaza lucrarile. Desi nu exista documente care sa certifice autenticitatea acestei schite, este evident ca aceasta ii apartine si ca a folosit-o atat pentru a-si pune ideea initiala pe hartie, cat si pentru a-si concepe pictura intr-un stadiu initial".
Paul Gauguin s-a nascut la Paris in 1848. In 1849, dupa ce Louis Napolèon a venit la putere, intreaga familie a emigrat in Peru, iar tatal acestuia, care era ziarist, a murit pe drum.
Ulterior, familia se muta in Peru, iar Gauguin si-a dorit dintotdeauna sa plece din aceasta tara. Intre anii 1865 si 1868 tanarul Gauguin se angajeaza in marina comerciala si militara. Anul 1871 il gaseste pe acesta ca agent de schimb, iar doi ani mai tarziu se casatoreste cu Mette Gad, cu care are cinci copii: Emile (1874 - ), Aline (1877-1897), Clovis (1879-1900), Jean Renè (1881-1961) si Pola (1883-1961).
Mai tarziu isi cumpara cateva panze impresioniste si se imprieteneste cu Camille Pissaro. In anul 1875 a pictat opera "Sena la Podul Iena", iar intre anii 1879 pana in 1880 expune alaturi de impresionisti. Din anul 1883 renunta la afaceri, care ii asigurau un trai mai mult decat confortabil, si se dedica exclusiv picturii. Fortata de imprejurari si traind in mizerie, sotia il paraseste si pleaca cu copiii la parintii sai.
Intre anii 1886 si 1888, a lucrat in provincia franceza Bretagne, alaturi de Emile Bernard, Laval and Meyer de Haan, si tot atunci a realizat si cele mai expresive opere ale sale, ca "Dansul celor patru bretone" (1888).
In octombrie-decembrie 1888, la insistentele agentului sau, Theo van Gogh, Gauguin l-a vizitat pe fratele acestuia, Vincent. Vizita sa la artistul Vincent van Gogh, pe care a declarat ca nici macar nu il aprecia ca pictor, se termina dupa ce Vincent isi taie urechea.
In 1891, Gauguin reuseste sa organizeze o calatorie in Tahiti, pe cheltuiala guvernului francez unde isi incepe opera autobiografica Noa Noa (publicata in 1897).
Se simte foarte bolnav, insa trimite in continuare tablouri la Paris, unde nu se intoarce pana in anul 1893. In 1894 face o vizita la Copenhaga si se intoarce, pentru a doua oara in Tahiti.
Desi devastat de boala (sanatatea sa era ruinata de alcool si sifilis), depresii si probleme financiare, cu o tentativa de sinucidere in 1898, Gauguin picteaza totusi in continuare numeroase capodopere "De unde venim? Ce suntem? Unde mergem" - 1897 si "Et l'or de leurs corps" - realizat in 1901.
In 1900, datorita unui contract semnat cu Vollard, un negustor de arta din Paris, starea sa financiara se imbunatateste, insa deja era prea tarziu: sanatatea sa era ireparabil distrusa.
In 1903, Gauguin a fost amendat cu o mie de franci si condamnat la trei luni de inchisoare din cauza unor conflicte pe care le-a avut cu biserica si administratia coloniala din Atuona, insula Hiva-Hoa, din Arhipelagul Marchizelor, unde locuia. Insa chiar inainte sa-si ispaseasca pedeapsa, Paul Gauguin moare. Dupa moartea sa, 20 din panzele sale cu nuduri ale localnicilor sunt distruse de episcopul din Hiva-Hoa.
In afara de copiii legitimi, Gauguin a mai avut si alti cativa copii in afara casatoriei: o fiica, Germaine Chardon (nascuta la 13 August, 1891 - ?), - care era si ea artista. Mama acesteia era Juliette Huais, care fusese modelul si iubita pictorului in anul 1890. Gauguin a pictat-o pe Juliette in cateva panze, cum ar fi "Pierderea virginitatii". A mai avut un fiu, Emile, nascut in 1899, a carui mama, Pau'ura era din Tahiti si o alta fiica, nascuta la 14 septembrie 1902, tot cu o tahitiana, Mari-Rose Vaa'oho. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.