Mai multi functionari ai Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Patrimoniului Statului (APAPS) sunt cercetati intr-un dosar penal privind privatizarea frauduloasa a SC Baneasa, dupa ce au favorizat, prin falsificarea actelor, societatea rep

Mai multi functionari ai Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Patrimoniului Statului (APAPS) sunt cercetati intr-un dosar penal privind privatizarea frauduloasa a SC Baneasa, dupa ce au favorizat, prin falsificarea actelor, societatea reprezentata de Omar Hayssam, ne-a informat ieri Ministerul Public. Potrivit anchetatorilor, prin eliminarea de la negocieri a unor firme de renume precum Siemens, Motorola, Texas Instruments si Elmefa Bedrijven Olanda, licitatia a fost castigata de firma Ogharit Trading din Siria, creandu-se, potrivit unei prime estimari a procurorilor, un prejudiciu de trei milioane de euro. In acest caz, procurorii continua verificarile pentru
a stabili daca este vorba despre comiterea infractiunii de subminare a economiei nationale.
Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale, intr-un nou dosar, 547/P/2005, fata de Omar Hayssam si mai multi functionari ai Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Patrimoniului Statului (APAPS), sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, spalare de bani si inselaciune.
Potrivit Ministerului Public, in acest caz se fac verificari pentru a se stabili daca activitatea persoanelor implicate intruneste elementele constitutive ale infractiunii de subminare a economiei nationale.
Din probele existente la dosar a rezultat faptul ca, potrivit Hotararii de Guvern 938/2002 (privind strategia de privatizare a unor obiective industriale aflate in patrimoniul APAPS situate pe platformele industriale Baneasa si Pipera), "vanzarea pachetului de actiuni corespunzatoare trebuie sa fie efectuata doar catre investitori strategici al caror obiect principal de activitate sa fie in domeniul de varf al tehnologiei, informatiei si comunicatiilor".
Criteriile de vanzare au fost impuse avand in vedere ca, la data respectiva, SC Baneasa era unic producator national pentru componente electronice cu semiconductori in tehnologia bipolara, avand dezvoltat un export direct pe devize convertibile in zone de piata din intreaga lume.
De altfel, SC Baneasa era singura intreprindere specializata in productie de componente si aparatura electronica si electrotehnica, fluide tehnologice si cercetare aplicativa, materializata in studii, modele, prototipuri si inventii, precum si unic furnizor in Romania pentru aplicatii militare, electronice si de telecomunicatii.

Celebrele Siemens, Motorola si Texas Instruments, umilite de obscura Ogharit Trading

Numai ca de la negocieri au fost eliminate sub diverse pretexte firme de renume precum Siemens, Motorola, Texas Instruments si Elmefa Bedrijven Olanda, licitatia fiind adjudecata de firma Ogharit Trading din Siria, reprezentata la negocieri de Omar Hayssam, desi aceasta nu intrunea nici una dintre conditiile impuse de lege pentru investitorii strategici (obiectul principal de activitate nu era din domeniul tehnologiei, informatiei si telecomunicatiilor, firma nu avea o experienta de minimum 5 ani in acest domeniu si nici o cifra de afaceri de 500.000 dolari in ultimul exercitiu financiar incheiat).
Toate documentele care trebuiau sa ateste indeplinirea acestor conditii, respectiv actele de constituire a societatii Ogharit, precum si documentele financiar-contabile care sa dovedeasca solvabilitatea acesteia, au fost falsificate de mai multi functionari ai APAPS.
Astfel, angajati ai Directiei Secretariat, Protectie, Date, Arhiva din cadrul Autoritatii de Privatizare au falsificat datele furnizate de Centrul de Informatii si Afaceri din Romania, precum si de Ambasada Romaniei din Damasc, aspecte cunoscute, potrivit procurorilor, si de conducerea Directiei Privatizare din cadrul APAPS.

Firma-fantoma din Siria

Mai mult, din relatiile furnizate de aceste institutii si confirmate de Ministerul Afacerilor Externe - Directia Relatii Consulare, anchetatorii au descoperit ca societatea reprezentata de Omar Hayssam nu era cunoscuta ca avand localitatea in sediul Homs-Siria, Tinutul Tiir Maala, strada principala pe langa depozitele Omar, nu era cunoscuta la bancile locale, in reteaua de telefonie publica si nu figura in nici un catalog de firme sau produse.
Membrii Comisiei de negociere au acceptat in mod ilegal, pentru favorizarea firmei sirianului, documente transmise in xerocopie, prin fax, desi toate trebuiau depuse in original si supuse procedurii de certificare conform prevederilor OUG nr. 66/1999 si Conventiei de la Haga incheiata la data 5 noiembrie 1961.
Contractul de vanzare-cumparare de actiuni dintre APAPS si firma Ogharit Trading din Siria, reprezentand 51,40% din capitalul social subscris si varsat al SC Baneasa, a fost semnat la data de 29 septembrie 2003.
In acest mod, activitatea ilicita a grupului condus de Omar Hayssam a produs un prejudiciu de 3.000.000 de euro, suma reprezentata de diferenta dintre oferta finala imbunatatita si irevocabila a societatii Elmefa Bedrijven Olanda si 2.500.000 de euro (contravaloarea suprafetei de 15 hectare de teren instrainata ulterior de Omar Hayssam, aflat in zona rezidentiala Baneasa, din Municipiul Bucuresti).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.