Agentia de rating si management al riscului Coface, din Franta, a imbunatatit calificativul de tara al Romaniei, la B pozitiv, dupa doi ani in care ratingul de tara a fost B (care caracterizeaza un mediu economic si politic instabil, capabil sa afect
Agentia de rating si management al riscului Coface, din Franta, a imbunatatit calificativul de tara al Romaniei, la B pozitiv, dupa doi ani in care ratingul de tara a fost B (care caracterizeaza un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja precar). Potrivit Coface Intercredit Romania, cresterea economiei romanesti a fost semnificativa in 2004, respectiv 8,3%, impulsionata, in principal, de cererea interna si de exporturi, fapt care a majorat deficitul de cont curent. Totusi, investitiile directe, aflate in crestere si imprumuturile externe, ale caror costuri au scazut semnificativ, au ingaduit tarii sa suporte deficitul fara greutati majore. Mai mult chiar, tara a acumulat rezerve importante de valuta. Autoritatile guvernamentale trebuie totusi sa continue eforturile de a reduce deficitul din sectorul public si sa limiteze astfel instabilitatea externa.
Platile intarziate ale companiilor, la ordinea zilei
De asemenea, compania atrage atentia asupra faptului ca platile efectuate cu intarziere de companii raman la ordinea zilei, chiar daca rata de recuperare este satisfacatoare. "O contributie majora a progresului inregistrat in ultima perioada este adusa de filiala Coface in Romania, care monitorizeaza platile efectuate intre companii, dar si datoriile inregistrate de acestea. In plus, Asociatia de Management a Creantelor Comerciale, care a fost constituita la initiativa Coface, lucreaza acum impreuna cu celelalte agentii de profil la crearea unei baze de date comune a tuturor societatilor rau-platnice din Romania", a declarat Cristian Ionescu, managing director la Coface Intercredit.
In calcularea noului rating de tara, Coface a utilizat si statistici realizate de filiala sa in Romania, statistici cu privire la limitele de credit avute de companiile din Romania si de probabilitatea aparitiei incapacitatii de plata a unei companii pe parcursul unui an. Rating-ul de tara este emis de Coface dupa ce sunt evaluati si indicatori precum factorii politici, riscul insuficientei rezervelor valutare, capacitatea tarii de a-si respecta obligatiile internationale asumate, riscul devalorizarii monedei nationale, urmat de retrageri masive de capital, riscul aparitiei unei crize in sistemul bancar, comportamentul de plata in tranzactiile pentru datoriile pe termen scurt. Coface Intercredit este lider in domeniul managementului de risc pe piata romaneasca. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.