Vizita la Paris a ministrului roman al Integrarii, Ene Dinga, a fost umbrita de articolul publicat la Londra de Financial Times, si care facea referire la declaratii extrem de dure ale presedintelui Traian Basescu la adresa Frantei in general si a pr
Vizita la Paris a ministrului roman al Integrarii, Ene Dinga, a fost umbrita de articolul publicat la Londra de Financial Times, si care facea referire la declaratii extrem de dure ale presedintelui Traian Basescu la adresa Frantei in general si a presedintelui Jacques Chirac, respectiv a ministrului Michel Barnier, in particular.
Ene Dinga s-a intalnit ieri la Quai d'Orsay cu ministrul francez pentru Afaceri Europene, Claudie Haignere. Debutul intrevederii a fost glacial, ministrul francez intrand direct in subiect, imediat dupa "buna ziua". Ministrul francez al Integrarii a subliniat ca acest tip de declaratii cad extrem de prost pentru opinia publica franceza, deja extrem de reticenta cand este vorba despre UE, extindere sau proiectul de Constitutie (referendumul, programat pentru 29 mai, are previziuni sumbre, intre 53 si 56 la suta dintre francezi, pronuntandu-se deja impotriva).
La incheierea intrevederii, un oarecare armistitiu parea sa se fi incheiat, insa Claudie Haignere a insistat asupra dificultatii partii franceze de a intelege acest tip de exprimare. "Am fost surprinsi citind aceste comentarii ale presedintelui Basescu, pentru ca in relatia cu Romania, dialogul, este unul foarte deschis, nu exista contradictii, dimpotriva, dorim sa avem in masura posibilului obiective comune si reflectii comune, fie ca este in interiorul UE sau al relatiilor fiecaruia dintre state cu partenerii sai", a declarat ministrul francez al Afacerilor Europene. "Surpriza a venit din modul in care au fost spuse aceste lucruri, ca putem remite in cauza complementaritatea, ca putem opune unele dintre aceste aliante. Discutia pe care am avut-o cu ministrul Dinga ne-a permis sa cadem de acord ca in fond impartasim aceleasi valori, ca a existat o impresie puternica in ceea ce priveste forma in care aceste lucruri au fost exprimate si ca totul trebuie sa reintre in ordine pentru ca nu exista motive ca sa ajungem la neintelegeri", a conchis ministrul francez al Afacerilor Europene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.