Desi pana nu demult avea o economie greoaie comparativ cu economiile tarilor central-europene, in care procesul de restructurare se desfasura extrem de rapid, acum Slovacia detine rolul principal in actiunea majora care se desfasoara in regiune: adop
Desi pana nu demult avea o economie greoaie comparativ cu economiile tarilor central-europene, in care procesul de restructurare se desfasura extrem de rapid, acum Slovacia detine rolul principal in actiunea majora care se desfasoara in regiune: adoptarea monedei unice europene, se precizeaza in International Herald Tribune.
Considerata pana la caderea Guvernului post-comunist condus de Vladimir Meoar drept o economie pro-capitalista, aceasta tara si-a revizuit politicile cu o rapiditate uimitoare. Slovacia intentioneaza trecerea la moneda unica incepand cu 2009. Specialistii considera aceasta evolutie surprinzator de buna, avand in vedere parcursul din ultima perioada. Cu toate ca tratatele de aderare la Uniunea Europeana solicita fiecarei tari candidate sa reduca rata inflatiei si sa controleze fluctuatiile cursului de schimb, principala realizare a Slovaciei consta in schimbarile structurale, mai ales in ceea ce priveste pensiile publice, nivelul de trai al populatiei si asigurarile medicale, care au determinat ca imprumuturile guvernamentale sa intre pe o panta descendenta pe termen lung. "Din punct de vedere al finantelor publice avem o situatie mult mai buna decat a multora dintre vecinii nostri", a declarat Ivan Miklos, ministrul de Finante slovac. In vederea adoptarii monedei unice, tarile candidate trebuie sa consimta la a mentine fluctuatiile monedelor lor nationale intr-o marja extrem de mica fata de euro pe o perioada de doi ani. Slovacia nu poate pretinde un loc fruntas in aceasta cursa. Estonia, Slovenia si Lituania au decis introducerea monedei unice in 2007. In cadrul economiilor central europene, in care sunt incluse Polonia, Ungaria si Cehia, Slovacia va ramane singura, apreciaza economistii. Cu toate acestea, rata inflatiei - care ajunge la aproximativ 3% - este in continua scadere, iar economistii slovaci intentioneaza sa adopte anul viitor mecanismul ratei de schimb.
"Slovacia este singura tara din Europa Centrala care are un plan convingator de adoptare a monedei unice", apreciaza Oliver Weeks, economist la Morgan Stanley din Londra. Avand deja demarat procesul de consolidare fiscala, Slovacia a inceput lupta pentru controlarea shimbarilor inevitabile in acest proces si eventuala modalitate prin care Guvernul va distribui bancnotele care vor inlocui coroanele slovace.
Guvernul slovac intentioneaza elaborarea unui plan concret pana la mijlocul anului 2005. "Mai avem o multime de probleme de solutionat", a declarat Miklos. Toate cele 10 tari care s-au alaturat Uniunii in mai 2004 se pregatesc pentru adoptarea monedei unice, dar toate s-au confruntat, anul trecut, cu o serie de probleme care ar putea determina o intarziere in intrarea in zona euro. Polonia trebuie sa rezolve problema subventionarii fortei de munca cu dizabilitati, in vreme ce Ungaria se lupta pentru a obtine independenta bancii centrale, o alta conditie a aderarii. Credibilitatea pietelor financiare slovace isi are radacinile in sistemul de pensii publice care anul trecut a suferit o minutioasa analiza.
Masurile intreprinse de Guvernul slovac pentru a rezolva problema varstei personalului limiteaza posibilitatile de pensionare timpurie, prin introducerea in codul pensiilor a unor stimulente pentru o activitate indelungata. O a doua lege, care a intrat in vigoare in 2005, percepe 9% din venitul fiecarui muncitor, pentru fondurile private de pensii. Aceasta schimbare va duce deficitul bugetar slovac, de la 3,3%, cat s-a inregistrat in 2004, sub cota de 3% ceruta de Uniunea Europeana. Potrivit calculelor Guvernului slovac, daca Eurostat (agentia care monitorizeaza informatiile pentru a determina nivelul unei tari, comparativ cu cerintele UE), va lua in calcul noul plan de pensii, se va observa ca Slovacia a atins conditiile impuse de UE cu un an mai devreme.
Reticenta cu care Slovacia a decis alinierea politicilor sale fiscale la standardele UE a transformat-o in principalul critic al Germaniei si Frantei, care doresc reinnoirea Pactului de Stabilitate si Dezvoltare. Acest pact impune reguli de disciplina financiara in intreaga zona euro. "Pe de o parte apreciem oportunitatile enorme", a declarat Miklos, "dar pe termen lung, daca intreg proiectul devine sustenabil, moneda unica este o potentiala amenintare pentru Slovacia."


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.