Lidera unuia dintre cele mai puternice clanuri mafiote din Sicilia a scandalizat Cosa Nostra, mafia siciliana, dupa ce a devenit prima "nasa" din istoria acestei organizatii criminale care a acceptat sa colaboreze cu politia, relateaza cotidianul bri
Lidera unuia dintre cele mai puternice clanuri mafiote din Sicilia a scandalizat Cosa Nostra, mafia siciliana, dupa ce a devenit prima "nasa" din istoria acestei organizatii criminale care a acceptat sa colaboreze cu politia, relateaza cotidianul britanic "The Telegraph". Giuseppina "Giusy" Vitale, mama a doi copii, a marturisit ca a ordonat comiterea unor asasinate dupa ce a devenit una din cele mai importante femei din Cosa Nosta. Ea a acceptat sa faca o serie intreaga de dezvaluiri despre modul de operare a mafiei dupa ce a intrat in programul de protectie a martorilor, surse din procuratura sustintand ca declaratiile acesteia vor da anchetatorilor posibilitatea sa afle care dintre politicienii italieni colaboreaza cu mafiotii din Cosa Nostra. Revolta sefilor mafiei nu are legatura numai cu decizia nasei de a incalca omerta (codul tacerii), ci si cu gestul acesteia de a inainta divort, initiativa in totala contradictie cu regulile stricte ale Cosa Nostra. Mai mult decat atat, noul barbat din viata Giuseppinei este el insusi un "pentiti" (colaborator al politiei). Alfio Garozzo, 36 de ani, este fostul sef al clanului Cursotti si se pare ca a cunoscut-o pe doamna Vitale in inchisoare. Cei doi au de gand sa se casatoreasca imediat dupa pronuntarea divortului acesteia din urma. Initial, membrii clanului Vitale au dezmintit aceasta poveste de dragoste infiripata in inchisoare precizand ca este vorba doar despre o nascocire inventata de politie pentru dezbinarea clanurilor mafiote. Ea a fost insa confirmata de fostul mafiot Garozzo. "Oricine se indoieste ca asa stau lucrurile poate solicita la politie inregistrarile audio si video ale intalnirilor si conversatiilor noastre romantice", spune Garozzo. "Giusy Vitale a decis sa colaboreze cu politia numai si numai pentru ca ma iubeste la fel de mult precum o iubesc eu pe ea", precizeaza el intr-o scrisoare deschisa adresata presei italiene.
Giuseppina Vitale este una dintre multele femei care au devenit figuri proeminente ale mafiei siciliene. Conform traditiei, pana in urma cu aproximativ zece ani, indatoririle de baza ale reprezentantelor sexului frumos din Sicilia erau sa gateasca bine pentru sotii lor si sa nu vorbeasca mai mult decat era cazul. Dupa mai multe actiuni in forta ale politiei soldate cu numeroase arestari, Cosa Nostra a decis ca sarcinile celor arestati sa fie preluate de catre nevestele sau rudele de sex feminin apropiate. "Sefele in fuste si cu tocuri", cum li se mai spune, au reusit sa demonstreze in scurt timp ca pot gestiona situatiile de criza la fel de bine daca nu chiar mai bine decat predecesorii lor de sex masculin, devenind chiar mai de temut decat acestia.
Provenzano deghizat in episcop
Leonardo si Vito Vitale, fratii lui Giusy, au facut parte la un moment dat din elita crimei organizate a orasului Palermo. Despre ei se spunea chiar ca ar fi fost desemnati in anii '90 drept urmasii lui Bernardo Provenzano, Nasul cel mare al Siciliei, care conduce Cosa Nostra si care se ascunde de autoritati de 42 de ani. In 1998 cei doi au fost insa arestati, fortand-o pe Giusy sa preia conducerea clanului. Conform unor informatii de ultima ora, marturisirile facute de Nasa in fata anchetatorilor au umplut sute de pagini. Acestea se refera la rolul detinut de ea in structurile mafiote, inclusiv la sprijinul in savarsirea unor crime acordat fratelui sau Leonardo care avea de platit niste polite si niste afaceri de incheiat. Giusy a dovedit in scurt timp ca este o urmasa demna, astfel ca sefii mafiei i-au oferit sansa unei intalniri cu Bernardo Provenzano. Ea le-a povestit anchetatorilor ca acesta a venit la intalnire deghizat in episcop local, la bordul unei limuzine cu sofer. Nasa, al carei sot Angelo Caleca ispaseste o pedeapsa pentru o crima comisa la ordinul acesteia, precizeaza ca marturiile sale au legatura numai cu faptul ca doreste sa fie un exemplu bun pentru cei doi copii ai sai. "Vreau sa fiu mama si vreau sa fiu langa copilasii mei. Ei trebuie sa creasca alaturi de mine. Daca voi ramane dupa gratii, am sa-i pierd", a declarat doamna Vitale. Cei doi frati ai femeii spun ca mai bine ar fi murit decat sa ajunga o turnatoare. "Am auzit ca o anumita ruda de a mea ar fi ciripit. Ei bine, din acest moment pe noi nu ne mai intereseaza daca traieste sau moare, si speram ca asta din urma sa se intample cat mai curand posibil. (...) Oricum, habar n-aveam ca acum prin inchisori umbla tot felul de "pentiti" care sucesc capul femeilor noastre si le determina sa ajunga turnatoare", a raspuns Leonardo Vitale. In replica, Garozzo face apel la respect reciproc si solicita Cosa Nostra sa dea dovada de intelegere "pentru ca la mijloc este o poveste frumoasa de dragoste".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.