Discutabila inca din start initiativa de a acorda reparatii materiale fostului suveran Mihai pentru averea de care a fost deposedat. Discutabila pentru ca nici in acest moment, cand si actuala Putere s-a declarat de acord cu aceasta masura, nu se cun
Discutabila inca din start initiativa de a acorda reparatii materiale fostului suveran Mihai pentru averea de care a fost deposedat. Discutabila pentru ca nici in acest moment, cand si actuala Putere s-a declarat de acord cu aceasta masura, nu se cunoaste inca valoarea exacta a fostei sale averi. Nu se cunoaste exact care erau bunurile Coroanei si care erau bunurile Casei Regale. Cum nu se cunoaste exact nici valoarea bunurilor pe care fostul suveran le-a luat cu el atunci cand a parasit Romania.
Nu spun ca masura nu se justifica. intr-un stat de drept orice cetatean ar trebui sa fie despagubit pentru nedreptatile care i s-au facut. Fie el rege, boier, industrias sau simplu cetatean. Asa este corect si asa este drept. Nedreapta ar fi, in schimb, masura despagubirii discretionare. A unora da si a altora nu. De ce sa fie despagubita Casa Regala si bacanul care si-a pierdut pravalia si care a fost acum vanduta chiriasilor sa fluiere a paguba si dupa 50 de ani? Unde este dreptatea?
30 de milioane de euro este o suma imensa. Mai ales ca imobilele in discutie raman la dispozitia familiei regale. Daca asa considera statul roman ca este drept, foarte bine. Sa procedeze ca atare. Dar sa ii despagubeasca si pe toti ceilalti cetateni care au suferit de pe urma regimului comunist. Altfel, acum cand suntem cu un pas in Uniunea Europeana, Romania va fi oficial impartita intre cetateni egali in drepturi si cetateni mai egali in drepturi decat prostimea. O constatare orwelliana, o transpunere a "Fermei animalelor" in secolul 21. Care nu ne face cinste deloc.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.