Guvernul japonez a afirmat ieri ca va cere Chinei sa puna capat proiectului sau de explorare a gazelor naturale dintr-o zona maritima disputata, insistand asupra ideii ca diferendul teritorial a fost provocat de actiunile unilaterale din zona ale Bei
Guvernul japonez a afirmat ieri ca va cere Chinei sa puna capat proiectului sau de explorare a gazelor naturale dintr-o zona maritima disputata, insistand asupra ideii ca diferendul teritorial a fost provocat de actiunile unilaterale din zona ale Beijingului, transmite Rompres.
Hideji Sugiyama, adjunct al ministrului nipon al Comertului, a indicat ca decizia de miercuri a guvernului sau, de a incepe prelucrarea cererilor depuse de firmele private privind alocarea drepturilor de prospectare in zona amintita, este rezultatul lipsei de actiune a Chinei fata de ceea ce Japonia considera o potentiala amenintare a drepturilor sale de suveranitate. Anterior, China reactionase violent la decizia Guvernului nipon, pe care a calificat-o drept "o grava provocare", ce survine intr-un moment in care relatiile bilaterale sunt tensionate la maxim de scandalul manualelor de istorie japoneze.
In disputa legata de explorarea zacamantului de gaze, Japonia considera ca apele aflate la est de linia de demarcatie a frontierei maritime constituie zona sa economica exclusiva, desi China nu recunoaste aceasta granita. Data fiind nevoia de a-si apara drepturile sale suverane si lipsa de reactie a Chinei la cererea sa de a-i impartasi informatiile si a opri exploatarea resurselor de hidrocarburi din zona disputata, Japonia a decis miercuri sa demareze procesul propriu de acordare a licentelor de forare, a explicat dl Sugiyama. Oficialul nipon a adaugat ca tara sa nu cauta confruntarea cu Beijingul si, desi va continua aplicarea deciziei, va continua sa ceara Chinei, pentru a rezolva disputa, sa-i impartaseasca informatiile si sa opreasca explorarile in zona.
Ministrul japonez al Afacerilor Externe Nobutaka Machimura a propus crearea unui grup de studii care sa regrupeze istorici japonezi si chinezi in vederea reducerii disputei nascute de reeditarea unui manual scolar nipon controversat. Machimura ar putea sa faca aceasta propunere omologului sau chinez in timpul convorbirilor sale cu Li Zhaoxing in cursul weekendului la Beijing.
"Intentionam sa facem propuneri pentru a instala un grup de studii comun de experti cu China", a declarat el, in fata unei comisii parlamentare. Acesta este ultimul episod din asa-numitul "razboi al manualelor scolare", care a pus pe jar cei doi giganti asiatici, tensionand mai mult climatul dintre Japonia si vecinii sai, provocat mai ales de dispute teritoriale, noteaza agentiile internationale de presa. Autoritatile chineze sunt furioase contra reeditarii in Japonia a unui manual de istorie ce minimalizeaza, dupa cum considera ele, brutalitatile imperialismului nipon in Asia in secolul trecut.
Pe de alta parte, Japonia a cerut ieri Chinei sa-si asume partea de responsabilitate pentru valul de atacuri si manifestatii impotriva intereselor nipone la Beijing si in alte orase chineze si sa nu eludeze dreptul international. La sfarsitul saptamanii trecute, mii de persoane au protestat in fata unor reprezentante diplomatice ale Japoniei si au fost lansate pietre asupra sediilor unor intreprinderi nipone din China. In cursul acestor atacuri, cel putin trei studenti japonezi au fost raniti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.