Clona campionuluiO echipa de cercetatori francezi si italieni a anuntat nasterea celui de-al doilea cal clonat din lume, copia identica a unui campion la curse de fond, transmite BBC online, citat de Mediafax. "Modelul" a fost un cal campion, Pieraz,
Clona campionuluiO echipa de cercetatori francezi si italieni a anuntat nasterea celui de-al doilea cal clonat din lume, copia identica a unui campion la curse de fond, transmite BBC online, citat de Mediafax. "Modelul" a fost un cal campion, Pieraz, care fusese castrat si deci nu se mai putea reproduce pe cale naturala. Experimentul a fost realizat in laboratoarele de inginerie genetica Cryozootech de la Evry, Franta, si LTR-CIZ din Cremona, Italia. Primul cal clonat din lume, Prometea, a fost creat de acelasi grup de cercetatori in 2003. Noua clona, botezata Pieraz-Cryozootech-Stallion, s-a nascut pe 25 februarie.
Pieraz, donatorul materialului genetic folosit pentru crearea manzului, a fost campion la curse de fond in 1994 si 1996 si este proprietatea familiei Kanavy din Fort Valley, Virginia. In prezent, regulile internationale nu permit inseminarea artificiala sau metode de reproducere asistata pentru caii pursange. Acest lucru nu este o problema pentru caii de curse obisnuiti, pentru ca acestia sunt rareori castrati, reproducandu-se la sfarsitul carierei lor sportive. Sustinatorii clonarii spun insa ca aceasta metoda de reproducere poate fi folosita pentru animalele care au practicat discipline ce necesita castrarea la o varsta frageda si care nu se pot reproduce normal, cum era cazul lui Pieraz. Cryozootech are o banca de material genetic provenit de la peste 30 de cai campioni la diverse discipline hipice. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.