Firmele patronate de omul de afaceri romano-sirian Omar Hayssam au prejudiciat bugetul local al Sectorului 1 cu cateva sute de mii de euro, a declarat, joi, primarul sectorului, Andrei Chiliman, mentionand ca interesele firmelor lui Hayssam sunt apar
Firmele patronate de omul de afaceri romano-sirian Omar Hayssam au prejudiciat bugetul local al Sectorului 1 cu cateva sute de mii de euro, a declarat, joi, primarul sectorului, Andrei Chiliman, mentionand ca interesele firmelor lui Hayssam sunt aparate de fosti juristi ai primariei de sector. Chiliman a spus ca va face un apel catre Justitie sa urgenteze solutionarea proceselor intentate in scopul rezilierii contractelor de asociere in participatiune pentru pietele patronate de Omar Hayssam. Primarul a declarat, in conferinta de presa de ieri, ca litigiul a trenat de cativa ani in instanta din cauza unor "anumite tipuri de conexiuni" dintre fosti angajati ai primariei si firmele patronate de Hayssam. "Demersul nostru este acela de a sensibiliza autoritatile competente ale statului cu privire la acest litigiu, si sper ca ritmul in care functioneaza Justitia nu va mai fi nepermis de lent, ca si pana acum. As vrea ca macar ultimele evenimente sa demonstreze atat Justitiei, cat si altor institutii abilitate, ca rezolvarea acestei probleme este o prioritate si sa ne permita noua, ca administratie locala, sa ne facem datoria fata de cetateni, oferindu-le servicii de calitate la standarde civilizate si nu jocuri finaciare si piete insalubre. Consiliul Local al Sectorului 1 a atacat in instanta contractele de asociere incheiate de fostul primar George Padure pentru piete, inca din anul 2001. Modul in care a fost gestionat acest litigiu nu merita comentat dintr-un motiv simplu: Monica Iordache, care in perioada 2000 - inceputul lui 2004 a ocupat functia de sef al Serviciului Juridic din primarie, este aceeasi persoana cu actualul avocat al firmelor patronate de Hayssam. Aceste tipuri de conexiuni au favorizat anumite grupuri de interese, in dauna intereselor primariei", a reclamat Chiliman.
Hayssam a subinchiriat pietele lui Munaf
Edilul a precizat ca pietele patronate de Omar Hayssam au fost subinchiriate catre o alta firma apartinand tot unui arab, Mohamad Munaf, pentru a se mari nivelul chiriilor si prejudeciind astfel interesele comunitatii. "In pietele patronate de Omar Hayssam s-a practicat subinchirierea catre firma "Ifigenia" din Bacau, care apartine lui Mohamad Munaf, pentru a se mari nivelul chiriilor, prejudiciind interesele cetatenilor, comerciantilor si ale Administratiei Pietelor Sectorului 1. Astfel s-a ajuns la situatia pe care o cunoasteti foarte bine, a unor constructii total improprii si urate in Piata Amzei, o zona istorica, in centrul Capitalei, sau la constructii ilegale, fara autorizatie de construire, in spatele Pietei 1 Mai", a mai spus Andrei Chiliman.
Afacerea lui Padure
Andrei Chiliman a reclamat ca asocierea s-a facut incalcand flagrant legea, iar contractele, in opinia sa, sunt lovite de nulitate absoluta deoarece au incalcat Legea 213/1998 privind regimul proprietatii publice. Consecintele mai putin vizibile tin de termenii in care au fost incheiate aceste contracte, primaria, prin Administratia Pietelor, incaseaza cote "ridicol de mici", neavand drept de reprezentare in Consiliile de Administratie ale acestor piete, fiind in incapacitate de a influenta deciziile manageriale. El a exemplificat ca pentru piata Amzei se incaseaza la buget doar 3600 de dolari pe luna, pentru piata 1 Mai - 1500 dolari pe luna, 16 Februarie - 1800 dolari pe luna si Floreasca - 600 dolari pe luna, sume foarte mici in comparatie cu potentialul acestor spatii agroalimentare. Chiliman a pledat pentru concesionarea pietelor in interesul autoritatii locale, el subliniind ca in prezent Piata Matache se afla in administrarea primariei si incaseaza lunar circa 11.000 de euro, ceea ce este cu mult mai mult fata de sumele incasate in urma contractelor de asociere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.