Un bucurestean colectioneaza cactusi de peste 30 de ani. Dag Panco are mai mult de 3.000 de plante, din 2.000 de specii diferite de cactusi. "Copilasii" lui Dag, asa cum isi numeste acesta plantele, sunt adusi din lumea intreaga si il ajuta pe acesta
Un bucurestean colectioneaza cactusi de peste 30 de ani. Dag Panco are mai mult de 3.000 de plante, din 2.000 de specii diferite de cactusi. "Copilasii" lui Dag, asa cum isi numeste acesta plantele, sunt adusi din lumea intreaga si il ajuta pe acesta sa se relaxeze. Atunci cand vrea sa scape de toate grijile, "cactusarul" se retrage in sera si isi ingrijeste ghivecele. Dag Panco e in viata de zi cu zi patronul unei firme de paza si protectie. Nimeni nu ar zice ca e pasionat de istorie, ca scrie romane si ca de peste 30 de ani ingrijeste cu migala mii de catusi. Trebuie spus ca nu este de profesie nici botanist si nici biolog.
A prins totusi microbul cactusilor si nu a mai putut scapa. "Primul cactus l-am avut pe la zece ani. L-am furat de prin cartier, cand ne rafuiam cu alte gasti. A fost un fel de prada de razboi. M-am apucat mai serios de colectionat cand mi s-a nascut primul fiu. Aveam serpi, soparle si a trebuit sa scap de ele. Atunci m-am apucat de cactusi. De atunci si pana in prezent am tot adunat. Este ceva doar pentru inima mea. Nu ma duc la expozitii si nici nu vand plante. Nici nu-mi doresc publicitate de pe urma lor", ne-a explicat Constantin Alexandru Dag Panco, pe numele sau complet. Am fost onorati sa fim primiti in curtea sa dupa ce am aflat ca Dag a refuzat de nenumarate ori sa apara in emisiuni celebre de televiziune.
Colectionarul este la curent cu tot ce se petrece in lume, referitor la cactusi. stie cand se descopera o noua specie si isi comanda si el un exemplar imediat. Sera pe care o are a devenit neincapatoare de mai mult timp. "Sper ca in curand sa ma mut undeva langa Bucuresti si sa-mi fac o sera noua, in care sa-mi tin toate plantele, pentru ca acum sunt inghesuite. Trebuie sa ai mare grija cu cactusii. Iarna fac focul in soba din sera, ca sa nu inghete", ne marturiseste Dag. in Romania, sunt cativa cactusari care au o colectie de anvergura lui Dag. Acesta recunoaste ca profesorul Petre Dobrota are exemplare mai mari decat ale sale, insa a inceput inaintea sa.
Mexicul e tara in care "cactusarul" isi doreste sa ajunga. O sa faca aceasta calatorie, de indata ce va gasi timpul si resursele necesare. "Mexicul are peste 2.000 de specii de plante. O sa ma duc acolo doar pentru a admira cactusii. Nu o sa iau nici macar o samanta pentru acasa", a concluzionat Dag, o persoana cu un nume si o colectie deosebite.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.