Institutul pentru Politici Publice (IPP) a adresat ieri o scrisoare deschisa ministrului Mihai Razvan Ungureanu, prin care solicita Ministerului Afacerilor Externe sa puna la punct, in cel mai scurt timp, un sistem permanent de avertizare asupra risc
Institutul pentru Politici Publice (IPP) a adresat ieri o scrisoare deschisa ministrului Mihai Razvan Ungureanu, prin care solicita Ministerului Afacerilor Externe sa puna la punct, in cel mai scurt timp, un sistem permanent de avertizare asupra riscurilor la care se expune un cetatean roman cand calatoreste in anumite tari. Aceasta scrisoare a fost trimisa si lui Andrei Plesu, consilier prezidential, lui Mircea Geoana, presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului Romaniei, si lui Stefan Glavan, presedintele Comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor. Redam in randurile urmatoare textul integral al scrisorii deschise. (D.E.)
Stimate domnule ministru Ungureanu,
Avand in vedere faptul ca, mai ales in spatii extra-europene, cetatenii romani incep sa fie perceputi tot mai mult ca cetateni europeni, occidentali, apartinand unei tari care se implica activ in promovarea valorilor democratiei si libertatii in lume, Institutul pentru Politici Publice solicita Ministerului Afacerilor Externe sa elaboreze, in cel mai scurt timp, un sistem permanent de avertizare asupra riscurilor la care se expune un cetatean roman cand calatoreste in anumite tari. Un asemenea sistem ar urma sa ia in considerare toti factorii care pot periclita siguranta unui cetatean roman aflat intr-o anumita tara si ar urma sa fie facut public in pagina de Internet a MAE. Sistemul va trebui sa acorde fiecarei tari din lume un anumit calificativ (eventual exprimat printr-o culoare) in urma analizei unui complex de elemente specifice acelei tari precum: gradul de ostilitate fata de Romania sau de aliatii apropiati ai Romaniei, criminalitatea, rasismul, fundamentalismul religios, nivelul relatiilor bilaterale, natura si stabilitatea regimului politic etc. Modificarile aparute in acest sistem de avertizare vor trebui anuntate public, folosind canale mass-media, vor trebui aduse la cunostinta agentiilor de turism si vor trebui afisate la punctele de iesire din tara pentru a fi cat mai la indemana cetatenilor care calatoresc. Credem ca evenimentele recente impun abandonarea practicii emiterii de avertismente in privinta calatoriilor in anumite tari, de cate ori se considera ca este cazul. De cele mai multe ori, acest gen de avertismente, folosite fortuit de MAE si exprimate intr-un limbaj mai degraba ilar, sunt ulterioare producerii unor evenimente dramatice si ineficiente in privinta informarii cetatenilor. In locul acestei practici, credem ca este necesara adoptarea unui sistem permanent de avertizare, mereu si prompt adus la zi, usor accesibil tuturor calatorilor romani, asa cum au mai toti aliatii nostri transatlantici. Astfel, IPP considera ca MAE isi va indeplini una dintre datoriile sale fundamentale, aceea de a proteja cetatenii romani informandu-i preventiv cu privire la riscurile reale si actuale la care se expun calatorind in anumite tari.
Daca Ministerul pe care il conduceti considera necesar, IPP isi ofera gratuit expertiza in punerea la punct a unui asemenea sistem permanent de avertizare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.