Un studiu de mari dimensiuni aduce o raza de speranta pentru alcoolicii irecuperabili. O injectie pe luna cu naltrexon, o substanta care neutralizeaza efectele dependentei de opium, combinata cu psihoterapia, a redus semnificativ dependenta de alcool
Un studiu de mari dimensiuni aduce o raza de speranta pentru alcoolicii irecuperabili. O injectie pe luna cu naltrexon, o substanta care neutralizeaza efectele dependentei de opium, combinata cu psihoterapia, a redus semnificativ dependenta de alcool. Cercetarea, la care au participat 627 de subiecti, s-a desfasurat in 23 de centre universitare americane. Miile de teste clinice au scos la iveala faptul ca substanta care poate fi aplicata cu succes in cazul alcoolismului este naltrexonul.
Astfel, o singura injectie pe luna cu aceasta substanta a aratat o reducere accentuata a frecventei consumului de alcool. in cele sase luni cat au durat testele, participantii au consumat alcool doar trei zile pe luna, in loc de 19 inainte.
"Efectele durabile ale naltrexonului ofera o abordare promitatoare pentru tratarea dependentei de alcool", a estimat Helen Pettinati, profesor de psihiatrie la Universitatea Pennsylvania si director al centrului de tratament al dependentei. Se crede ca naltrexonul reduce placerea produsa de consumul de alcool, blocand receptorii din creier asociatii cu euforia.
Substanta este folosita in mod curent in tratamentul dependentei de droguri, sub forma de pastile sau a unui implant introdus sub piele.
Injectia ar putea usura foarte mult tratamentul impotriva alcoolismului. "O injectie cu efecte indelungate, care elimina problema administrarii unei pastile zilnic, va deschide noi orizonturi pentru pacientii nostri si va da sperante familiilor acestora", a explicat directorul centrului de tratament al dependentei Helen Pettinati.



Cercetatorii au creat "vaccinul antiviciu"

in Marea Britanie si SUA oamenii de stiinta deja lucreaza la crearea unui vaccin "impotriva viciilor", care sa fie administrat inca din primele luni de viata. Medicii care lucreaza la crearea vaccinului spun ca injectia va impiedica aparitia efectului euforic pe care il produc droguri precum cocaina si heroina. Cercetatorii de la Institutul Scripps din San Diego, California, au creat un supervirus, inofensiv pentru oameni, care reduce dramatic si chiar blocheaza efectele cocainei. Supervirusul a fost deja testat pe cobai inregistrand rezultate foarte bune.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.