Fostul primar al Capitalei, Viorel Lis, a declarat la iesirea din sediul PNA, unde a fost audiat de procurori timp de doua ore in cazul mitei date de Peter Fallenius unor oficiali romani pentru a sterge o datorie a Romaniei catre Suedia, ca nu are ni

Fostul primar al Capitalei, Viorel Lis, a declarat la iesirea din sediul PNA, unde a fost audiat de procurori timp de doua ore in cazul mitei date de Peter Fallenius unor oficiali romani pentru a sterge o datorie a Romaniei catre Suedia, ca nu are nici o legatura cu aceasta afacere si ca in opinia sa, faptul ca s-a aflat in fata procurorilor este o "facatura".
Viorel Lis, fost primar al Capitalei, a fost audiat doua ore, ieri, de procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) in legatura cu mita pe care ar fi primit-o cinci demnitari romani de la reprezentantul firmei suedeze care a negociat stingerea datoriei Romaniei catre Suedia, ne-au informat surse judiciare.
La iesirea din sediul PNA, fostul edil al Capitalei a declarat, citat de Mediafax, ca "nu are nici o legatura cu aceasta afacere", care, in opinia sa, "este o facatura", adaugand ca a fost intrebat de anchetatori daca cunoaste detalii privind negocierile de stingere a acestei datorii.
Viorel Lis s-a prezentat pentru prima oara in fata procurorilor anticoruptie, vineri, in urma unor declaratii facute in timpul primului termen al procesului in care suedezul Peter Fallenius, fost director al ABB din Romania, este judecat pentru delapidarea companiei cu 600.000 de dolari.
La timpul respectiv, procurorul suedez care ancheteaza cazul, Martin Tiden, a afirmat ca Peter Fallenius l-a numit, printre persoanele carora le-a dat mita si pe Viorel Lis. Peter Fallenius ar mai fi spus ca celelalte patru persoane "unse" sunt "demnitari de prim rang", insa, nu a dezvaluit identitatea acestora. El a sustinut ca Primaria condusa de Lis avea negocieri pentru ca o parte din datoria catre statul suedez sa fie convertita in actiuni la o parte din termocentralele din Capitala.
Mita care ar fi fost data de compania suedeza ABB unor oficiali romani ar fi constat, potrivit declaratiilor lui Peter Fallenius, in plata unor sejururi in strainatate si achizitionarea unor obiecte, in cursul anului 1998.

Autosesizarea PNA

Parchetul National Anticoruptie (PNA) a demarat formalitatile pentru efectuarea actelor procesuale penale, in cadrul unei Comisii rogatorii, pentru a identifica eventualele fapte de luare de mita ale oficialilor romani la care face referire cetateanul suedez Peter Fallenius.
Biroul de presa al PNA informa, saptamana trecuta, ca, dupa obtinerea acordului de la autoritatile oficiale suedeze, o echipa de anchetatori va merge in Suedia pentru a desfasura activitati de urmarire penala in acest caz.
Acest lucru s-a petrecut in urma autosesizarii procurorilor Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul PNA, coordonata de Horia Miclescu, care au constituit un dosar penal in legatura cu denuntul formulat de cetateanul suedez Peter Fallenius, in fata autoritatilor judiciare de la Stockholm, privind eventuala mituire a unor oficiali romani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.