Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR) apreciaza ca decizia Guvernului privind modificarea regimului accizelor la tutun este discriminatorie, favorizand unele companii din domeniu si urmand sa determine inchiderea capacitatilor de productie ale
Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR) apreciaza ca decizia Guvernului privind modificarea regimului accizelor la tutun este discriminatorie, favorizand unele companii din domeniu si urmand sa determine inchiderea capacitatilor de productie ale SNTR, informeaza Mediafax.
Actionarul majoritar al SNTR, Tobacco 2003/UE Consortium, considera ca politica Guvernului privind majorarea accizelor "creeaza premisele unui regim de concurenta neloiala" si "are rolul de a bulversa piata producatorilor de tutun si a favoriza companiile producatoare de branduri considerate de lux", se arata intr-un comunicat al SNTR.
"Urmare a masurii adoptate, acciza la tigarile de lux se majoreaza cu 2.000 de lei pe pachet, in vreme ce la tigarile ieftine, accesibile consumatorilor cu venituri reduse, acciza se majoreaza cu 5.000 de lei pe pachet. Aceasta va face ca un fumator cu venituri mici sa fie nevoit sa cheltuiasca aproximativ 5.000-6.000 de lei in plus pentru un pachet fata de pretul actual, in vreme ce un fumator cu venituri peste medie va scoate din buzunar pentru un pachet de tigari doar 2.000 - 3.000 de lei in plus", se precizeaza in comunicat.
Actionarii SNTR il acuza pe ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, ca s-a consultat cu reprezentantii unei singure companii din domeniu, favorizata de noile cote ale accizelor.
"Tobacco 2003/UE Consortium este indignata de situatia creata si considera ca Guvernul s-a amestecat in mod nepermis in piata tigaretelor si a defavorizat in mod evident situatia singurului producator de pe piata romaneasca ce incurajeaza industria tutunului din Romania si care a folosit in fabricarea tigaretelor 99,73 la suta din intreaga productie interna", se mentioneaza in comunicat.
"Daca nu vor avea loc schimbari urgente ale reglementarilor legale recent adoptate, Tobacco 2003/UE Consortium va fi nevoit sa inchida capacitatile de productie in functiune in acest moment, sa concedieze aproape 90 la suta din cei 1.500 de salariati si sa renunte la achizitionarea de tutun romanesc", arata SNTR.
Actionarii SNTR precizeaza ca inteleg necesitatea cresterii accizelor la tutun, insa, fara favorizarea unui producator, si anunta ca va folosi toate instrumentele legale pe care le are la dispozitie pentru a-si apara drepturile.
SNTR mentioneaza ca nu inregistreaza datorii fata de buget sau partenerii de afaceri, iar consortiul care detine pachetul majoritar al companiei si-a indeplinit integral obligatiile asumate in contractul de privatizare incheiat in ianuarie 2004 cu fosta Autoritate pentru Privatizare.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.