Populatia mozaica sarbatoreste Purimul ce-si celebreaza salvarea sa fizica de la nimicirea pusa la cale de tiranul Antiohus. Dupa cum relateaza cartea Esterei, evreii raspanditi in cele 127 provincii ale imperiului lui Antiohus au fost amenintati cu
Populatia mozaica sarbatoreste Purimul ce-si celebreaza salvarea sa fizica de la nimicirea pusa la cale de tiranul Antiohus. Dupa cum relateaza cartea Esterei, evreii raspanditi in cele 127 provincii ale imperiului lui Antiohus au fost amenintati cu exterminarea la instigarea lui Haman. Tot in acest volum se relateaza ca Haman a stabilit prin tragere la sorti data de 14 a lunii respective pentru a-si pune in aplicare planul de lichidare in totalitate a colectivitatii evreiesti. Numai ca sortii s-au intors impotriva calaului, iar deznodamantul a fost cu totul altul. Rasfoind aceasta carte fundamentala, cartea Esterei, aflam date importante cu privire la viata evreilor din Suza, capitala Persiei.
Astfel, la ospatul care a durat 128 de zile in numeroase palate ale regelui Ahasveros, in cea de-a saptea zi regele, intr-un moment de buna dispozitie, intretinut si de bautura, ordona ca sotia lui, Vasti, sa se infatiseze intr-o tinuta indecenta inaintea dregatorului spre a-si etala frumusetea.
Aceasta refuzand, sfetnicii l-au convins pe rege sa o indeparteze de la curte, totodata s-a dat porunca spre a se cauta pentru rege o alta sotie din randul celor mai frumoase fete din tara.
Astfel, cea aleasa si incoronata a fost Estera, nepoata unui evreu, Mordehai, care la sfatul unchiului sau isi destainuie de la inceput originea iudaica.
regele Ahasveros avea un ministru favorit, Haman, in fata caruia se inchinau toti ceilalti dregatori.
Insa, cum numai Mordehai nu intelegea sa se supuna acestui ritual, vanitosul Haman hotari drept razbunare sa-l convinga pe rege ca poporul evreu "are legiuiri deosebite" si ca atare trebuie nimicit.
Argumentele se dovedisera subrede, dar Haman a mai adaugat un dar de 10.000 de ducati si regele a acceptat astfel propunerea. Ziua sorocita se apropia.
Prin simpla aruncare a zarurilor se pregatea acum implinirea cutremuratoarei decizii. In ajunul zilei fixate, regele ceru sa i se citeasca din cronicile imparatului si afla astfel ca Mordehai il salvase de la uneltirea unor intrigi de la curte, care-i pregateau moartea.
Haman a sosit la palat sa-i anunte ca spanzuratoarea pentru Mordehai e deja inaltata.
Regele il intreba: "Atunci ce trebuie sa i se faca unui om pe care regele vrea sa-l cinsteasca?". Acesta ii raspunsese ca omul trebuie invesmantat in haine imparatesti si cu o coroana, iar doi dregatori sa treaca prin toate cetatile si sa strige: "Asa se cinsteste omul pe care vrea sa-l onoreze imparatul".
Ashaveros, care era si el de fata, a fost multumit de propunerea lui Haman si-i porunci sa i se dea ordin ca Mordehai sa fie spanzurat. Dar planul criminal de exterminare a evreilor a fost zadarnicit, iar Haman sfarsi in spanzuratoarea ridicata chiar de el.
Astfel a fost sarbatorit Purimul intotdeauna ca un simbol al justitiei iminente, al victoriei, iar cartea Esterei ramane de-a pururi, caci continutul ei reprezinta, dupa cum insasi se caracterizeaza, "cuvintele Pacii si Adevarului".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.