Persoanele fizice care au obtinut, in anul 2004, venituri supuse globalizarii trebuie sa depuna declaratiile de venit global la administratiile financiare pana la 15 mai, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF)
Persoanele fizice care au obtinut, in anul 2004, venituri supuse globalizarii trebuie sa depuna declaratiile de venit global la administratiile financiare pana la 15 mai, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Ca si anul trecut, ANAF va trimite prin posta contribuabililor formularele de declaratii de venit global, declaratii speciale, ghidul de completare a formularelor, precum si plicul destinat transmiterii documentelor catre autoritatile fiscale. Agentia va transmite plicurile cu documente catre populatie in perioada 1-15 aprilie 2005.
Persoanele vizate sunt cele care si-au schimbat locul de munca in cursul anului trecut, sau au obtinut, pe langa veniturile din salarii aferente functiei de baza, si alte venituri. Veniturile care se globalizeaza sunt cele din activitati independente, din salarii si din chirii, in timp ce veniturile impozitate la sursa sunt pensiile de peste opt milioane de lei, precum si veniturile din dividende si dobanzi.
Contribuabilii care au avut, anul trecut, un singur loc de munca si nu au obtinut alte venituri, nu sunt obligati sa depuna declaratiile de venit global. Anul 2004 este ultimul in care impozitarea populatiei va fi realizata prin procedura de globalizare, dupa ce, la inceputul acestui an, Guvernul a introdus cota unica de impozitare de 16%, eliminand impozitarea progresiva.
Potrivit unui ordin al ministrului Finantelor Publice, din februarie, pentru venituri anuale de pana la 30,2 milioane de lei, contribuabilii vor plati o cota de impozit de 18%. Veniturile cuprinse intre 30,2 milioane de lei si 73 de milioane de lei milioane vor fi impozitate cu 5,436 milioane de lei si o cota de 23% pentru ceea ce depaseste 30,2 milioane de lei. Persoanele care au obtinut venituri cuprinse intre 73 de milioane de lei si 117 milioane de lei vor plati un impozit de 15,28 milioane de lei plus 28% din ceea ce depaseste 73 de milioane de lei. In cazul veniturilor situate intre 117 milioane de lei si 163,5 milioane de lei, impozitul va fi de 27,6 milioane de lei si o cota de 34% pentru valoarea care depaseste 117 milioane de lei. Pentru veniturile de peste 163,5 milioane de lei, ordinul ministrului Finantelor prevede un impozit 43,41 milioane de lei, la care se adauga o cota de 40% din ceea ce depaseste 163,5 milioane de lei. Toti contribuabilii au dreptul la o deducere personala de baza de 2,1 milioane de lei lunar, la care se aplica deduceri suplimentare daca sunt inregistrate persoane in intretinere sau in alte cazuri. Pentru veniturile globalizate, autoritatile fiscale vor stabili, pe baza declaratiilor de impunere, impozitul anual datorat Bugetului de stat. Daca acesta este mai redus decat cel platit prin retinerile lunare pe parcursul anului, persoanele respective vor primi inapoi sumele platite peste nivelul calculat.
In caz contrar, contribuabilii vor plati diferenta.
Majoritatea fiselor fiscale ale angajatilor, depuse la timp
Pe de alta parte, potrivit ANAF, aproape toti angajatorii au depus la administratiile financiare, pana la termenul limita, 28 februarie, fisele fiscale ale salariatilor. Datele institutiei arata ca 96,7% din numarul total de angajatori, estimat la 411.313 firme, au depus fisele fiscale in termenul legal, iar 0,4% au prezentat documentele dupa expirarea termenului. Numarul total de fise fiscale depuse a fost de 7,5 milioane. 28 februarie 2005 a fost si data limita de depunere a declaratiilor informative de catre platitorii care aveau obligatia retinerii la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate datorate pentru sumele obtinute din activitati independente, cum ar fi venituri din drepturi de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial. Dintr-un numar total estimat de 23.831 platitori au depus declaratia informativa un numar de 16.825 platitori, respectiv 70,6%. ANAF va transmite notificari tuturor angajatorilor si platitorilor de venit care nu si-au indeplinit obligatia de depunere a documentelor mentionate.
Amenzile sunt cuprinse intre cinci milioane de lei si 100 de milioane de lei. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.