Rezultatele examenului la concursul de magistratura nu i-a gasit fara explicatii pe reprezentantii Invatamantului. Directorul general al Directiei de Invatamant Superior din Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Constantin Bratianu, arunca pisic
Rezultatele examenului la concursul de magistratura nu i-a gasit fara explicatii pe reprezentantii Invatamantului. Directorul general al Directiei de Invatamant Superior din Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Constantin Bratianu, arunca pisica in ograda universitatilor, spunand ca "absolventii n-au fost pregatiti la Directia de Invatamant Superior a MEdC, ci in facultati de drept". Domnia sa sustine ca trebuie facuta o analiza amanuntita pentru a vedea din ce universitati provin candidatii, ce rezultate au avut, continutul examenului si modul in care acesta s-a organizat. "Daca s-au dus, spre exemplu, in special licentiati cu 5,00 atunci e de inteles, daca s-au dus cei cu 10,00 este o problema", a spus directorul Bratianu. Pentru reprezentantul MEdC cifrele nu sunt concludente. "Nu pot spune ca e prost sau bun invatamantul pe aceasta baza. Ne-am intoarce cu 50 de ani in urma", a mai spus directorul Constantin Bratianu. Presedintele Consiliului Academic al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, Andrei Marga, sustine, la randul sau, ca inainte de a face evaluari privind nivelul de pregatire al candidatilor sau calitatea invatamantului trebuie avute in vedere unele considerente legate de metodologia de organizare si desfasurare a concursului. "Evident ca examenele nationale trebuie luate in seama cu toata seriozitatea. Dar examinarile trebuie totusi bine gandite indiferent la ce nivel", a spus Andrei Marga. In opinia sa, "examenele nationale nu sunt inca bine gandite in Romania", mentionand ca in stabilirea motodologiei de concurs Institutul de Magistratura nu a tinut cont de programele de studiu din universitati. Institutul de Magistratura "ignora ce fac principalele facultati de profil. Niciodata Institutul n-a facut recomandari pentru curricula facultatilor de drept. Ar trebui sa spuna universitatilor care sunt cerintele pe care le formuleaza pentru un viitor magistrat", sustine profesorul Marga. Andrei Marga explica dezastrul de la examenul de magistratura si prin calitatea slaba a candidatilor. "Statistic, cei mai buni absolventi ai facultatii de Drept din Universitatea Babes-Bolyai nu merg la acest concurs. Ei prefera avocatura", a subliniat fostul ministru al Educatiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.