Tot mai multi oameni cad victime unei boli necrutatoare, care, netratata la timp, duce la moarte. Turbarea tocmai a ucis un copil de 14 ani dintr-o comuna vranceana. Mai mult, boala a patruns si in orase. Trei aradeni din Pecica au fost diagnosticati
Tot mai multi oameni cad victime unei boli necrutatoare, care, netratata la timp, duce la moarte. Turbarea tocmai a ucis un copil de 14 ani dintr-o comuna vranceana. Mai mult, boala a patruns si in orase. Trei aradeni din Pecica au fost diagnosticati cu rabie, dupa ce au fost muscati de un caine de rasa. Autoritatile sanitar-veterinare sunt in alerta, pentru ca un singur animal turbat poate sa imprastie cu usurinta boala, iar numarul cazurilor de turbare poate fi mult mai mare. Soarta unui baiat de 14 ani din comuna Nereju, jud. Vrancea, a fost pecetluita atunci cand a inceput sa se simta rau si parintii nu l-au dus la medic. Abia in momentul in care copilul a inceput sa aiba un comportament bizar, agresiv, familia a decis ca e cazul sa-l vada un doctor. Era prea tarziu insa. Adolescentul a stat in ultima saptamana la Spitalul "Matei Bals" din Capitala, dar medicii stiau ca nu mai au ce-i face. Luni noaptea, baiatul a murit. Toata lumea a crezut ca vinovat era un caine care l-ar fi muscat pe pusti. Dar analizele specialistilor au aratat ca dulaul nu era bolnav. si nici un alt animal din curtea familiei nu suferea de rabie. Pana acum, sursa imbolnavirii baiatului ramane un mister. Cert e ca tragedia s-a intamplat pentru ca adolescentul nu a fost vaccinat antirabic imediat, iar o data instalata, boala nu mai e chip sa fie tratata.
intre timp insa, alarma s-a dat in comuna Racoasa, tot din Vrancea. O vulpe intrase in curtea unui om, iar cainii au prins-o si au omorat-o. Vulpea era turbata, asa ca tot ce misca prin curtea omului a fost vaccinat antirabic.
Turbarea nu mai este insa o boala care apare la tara. La Pecica, in Arad, trei oameni au fost muscati de un caine de rasa care s-a dovedit a fi turbat. Doua femei si un copil au intrat in coltii dulaului. Mai intai, o femeie si un copil au fost atacati pe strada. Cealalta victima a incercat sa-i scape, dar a fost si ea muscata. Cum stapanul cainelui - un Dog german - nu a fost de gasit, primaria a angajat un vanator care l-a impuscat. Abia dupa ce a fost omorat, specialistii au putut sa faca analizele si au aflat ca dulaul avea rabie. Victimele au fost internate la Spitalul Judetean Arad si vaccinate, iar orasul e in carantina. Exista posibilitatea ca Dogul german sa fi infectat si alte animale, care, la randu-le, sa devina agresive si sa atace oameni. O data cu alarma, o alta masura care s-a luat a fost eutanasierea tuturor maidanezilor.



Cum puteti recunoaste un caine cu rabie

Are ochii rosii, fuge de apa, inghite obiecte necomestibile si musca tot ce intalneste in cale. Sunt cateva din semnele care arata ca un caine este turbat. "Animalul cu aceste simptome trebuie tinut sub supraveghere de un medic veterinar 15 zile", ne-a spus dr. Liviu Harbuz (foto), presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania. Persoana muscata trebuie sa spele bine locul cu apa si sapun, in cazul in care rana nu e deschisa, iar apoi sa se prezinte de urgenta la spital. Dr. Harbuz sustine ca responsabile de inmultirea cazurilor de turbare din ultima perioada sunt mai multe institutii. "Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Animalelor ar trebui sa aplice programul de profilaxie si combatere a rabiei si, impreuna cu Regia Nationala a Padurilor, sa vaccineze pe cale orala vulpile. Pe de alta parte, cainii fara stapan trebuie stransi de primarii in adaposturi si vaccinati primavara si toamna", ne-a declarat dr. Liviu Harbuz.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.