Unul dintre oamenii de casa ai baronlui de Vrancea, Marian Oprisan, a fost pus sub acuzare ieri de procurorii PNA care investigheaza dosarul "Sanatatea". Corneliu Prunache, reprezentant al firmei "Aispa Stars 95" din Focsani, este acuzat ca, benefici
Unul dintre oamenii de casa ai baronlui de Vrancea, Marian Oprisan, a fost pus sub acuzare ieri de procurorii PNA care investigheaza dosarul "Sanatatea". Corneliu Prunache, reprezentant al firmei "Aispa Stars 95" din Focsani, este acuzat ca, beneficiind de complicitatea lui Constantin Buza, fost prefect al judetului Vrancea si fost presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vrancea, a pus mana pe un contract de executie a unor lucrari la sediul institutiei, cu toate ca societatea nu indeplinea criteriile de calificare, precum bonitate, cifra de afaceri, contracte executate etc. In acest sens, in luna noiembrie a anului 2000, CJAS Vrancea - prin reprezentantul sau legal, directorul general Constantin Buza -, ar fi incredintat direct contractul de executie a unor lucrari la sediul institutiei prin metoda achizitiei dintr-o singura sursa, fiind incalcate in acest mod toate conditiile impuse de Ordonanta Guvernului 12/1993. Ulterior, ar fi fost incheiate nejustificat contracte aditionale, avand ca scop majorarea pretului real. Cea care a obtinut contractul a fost firma "Aispa Stars 95" din Focsani. Practic contractul nu a reprezentat decat un important mijloc de venit si functionare pentru firma lui Prunache. Acesta nu este insa prima afacere de acest gen incheiata de Prunache, fiind cunoscut modul in care firmele acestuia au prosperat pe baza unor asemenea contracte, asigurate de cele mai multe ori de baronul de Vrancea, Marian Oprisan. De altfel, ZIUA a prezentat in zeci de materiale increngaturile din "Patria lui Oprisan" si modul in care se atribuiau astfel de contracte.
Sediu supraevaluat
Altfel, pe langa contractul incheiat de CJAS Vrancea si firma lui Prunache, anchetatorii au mai verificat si modul in care a fost cumparat sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vrancea. In urma cercetarilor, s-a stabilit ca achizitionarea acestuia s-a facut la un pret de aproape doua ori mai mare fata de cel stabilit initial. Potrivit Mediafax, procurorii au constatat ca Gheorghe Bercea, actualul presedinte-director al CJAS Vrancea, este cel care a procedat la derularea contractului de achizitie a sediului institutiei, cea mai mare parte a platilor fiind efectuata de catre el impreuna cu directorul economic Emilia Trus.
Cert este ca, toate aceste situatii au dus la o acuta criza financiara la nivelul unitatii, consecinta fiind deteriorarea accentuata a serviciilor medicale oferite populatiei din zona. In aceste conditii, Buza, Bercea, Trus si Prunache au fost invinuiti de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals in inscrisuri sub semnatura privata si infractiuni la Legea 78/2000 privind fapte de coruptie. Reamintim ca in dosarul "Sanatatea", PNA a decis inceperea urmaririi penale si fata de fostul secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, Iulian Popescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.