Propunerile reprezentantilor mediului de afaceri privind modificarea Codului Fiscal vor fi analizate de Ministerul Finantelor Publice, urmand ca Guvernul sa aprobe, cel mai probabil astazi, noua forma a documentului, a declarat vicepremierul George C
Propunerile reprezentantilor mediului de afaceri privind modificarea Codului Fiscal vor fi analizate de Ministerul Finantelor Publice, urmand ca Guvernul sa aprobe, cel mai probabil astazi, noua forma a documentului, a declarat vicepremierul George Copos, dupa o intalnire cu patronatele. El a afirmat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria, ca a analizat, la sfarsitul saptamanii trecute, observatiile patronatelor si Consiliului Investitorilor Straini fata de modificarea Codului Fiscal, care au fost prezentate, luni, Ministerului Finantelor Publice. "O buna parte din aceste observatii au fost inserate in modificarile Codului Fiscal si vor fi prezentate, maine (joi - n.r.) in Guvern, cand Codul Fiscal va fi discutat, analizat si aprobat", a spus Copos. El a precizat ca, pentru a putea fi aplicat de la 1 aprilie, noua forma a actului normativ trebuie sa fie aprobata in sedinta de astazi. Copos a caracterizat ca fiind "foarte dure" discutiile cu patronatele, care ar fi avut si unele propuneri "exagerate". In urma discutiilor s-a convenit ca amortizarea accelerata sa fie mentinuta in Codul Fiscal, iar modalitatea de impozitare a veniturilor rezultate in urma vanzarii unor produse in rate sa fie reanalizata de Ministerul Finantelor. Vicepremierul a spus ca decizia amanarii cu o luna a majorarii impozitelor pentru castigurile din dobanzi, pe piata bursiera si tranzactiile imobiliare, pana la 1 mai, a fost adoptata in urma unor consultari cu reprezentantii mediului de afaceri. Cresterile accizelor de la 1 aprilie au fost, in principiu, aprobate de oamenii de afaceri, a spus Copos.
Liderii coalitiei guvernamentale au decis ieri ca modificarile operate la Codul Fiscal sa intre in din luna mai, eventual cu exceptia prevederilor referitoare la accize, a anuntat liderul democrat Emil Boc. El a explicat ca in acest moment nu mai este posibila intrarea in vigoare a acestor modificari incepand cu 1 aprilie.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede, printre altele, introducerea impozitarii cu 10% a profitului obtinut de populatie din vanzarea imobilelor, precum si a castigurilor realizate din dobanzi si operatiuni pe piata de capital.
Boc a precizat ca este posibil sa fie exceptate mentiunile referitoare la accize, insa o decizie in acest sens urmeaza sa se ia astazi, in sedinta de Guvern.
UDMR maraie
Liderul UDMR Marko Bela a declarat ieri ca Uniunea nu a fost consultata cu privire la modificarea Codului Fiscal si ca nu este de acord cu accizarea activitatilor culturale si de caritate.
Senatorul Puskas Balint, membru in Comisia de buget, a declarat ca reprezentantii UDMR nu cunosc utilitatea modificarii Codului Fiscal si ca nu s-au facut calcule privind impactul acestuia asupra Bugetului de stat. "Nu cunoastem impactul financiar pe care aceasta ordonanta de modificare a Codului Fiscal il va avea asupra veniturilor si cheltuielilor bugetare. N-au fost prezentate calcule si cam cat reprezinta venituri la Bugetul de stat. Nu ne putem pronunta daca este benefica pentru buget", a spus Puskas, citat de Mediafax. El s-a pronuntat si impotriva majorarii accizelor la energia electrica, apreciind ca aceasta masura va declansa si alte scumpiri. (Anca HRIBAN, Corina SCARLAT)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.