Dupa ce, la jumatatea lunii ianuarie, fostii secretari de stat in Ministerul Sanatatii, Iulian Popescu si Ion Bazac, au fost audiati in dosarul "Sanatatea", primul fiind pus oficial sub acuzare pentru luare de mita si abuz in serviciu, ieri a venit r

Dupa ce, la jumatatea lunii ianuarie, fostii secretari de stat in Ministerul Sanatatii, Iulian Popescu si Ion Bazac, au fost audiati in dosarul "Sanatatea", primul fiind pus oficial sub acuzare pentru luare de mita si abuz in serviciu, ieri a venit randul altor trei cadre aflate la conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vrancea si al unui reprezentant al firmei beneficiare a contractelor de investitii la sediul CJAS Vrancea.
In acelasi dosar, s-a prezentat ieri si directorul Institutului National de Sanatate Publica, Alexandru Rafila, pentru a fi audiat in legatura cu o serie de contracte incheiate pentru achizitionarea unor aparate de aer conditionat destinate mai multor unitati spitalicesti din tara.
Procurorii Sectiei a II-a a Parchetului National Anticoruptie au demarat ieri inceperea urmaririi penale fata de trei persoane cu functii de conducere in cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vrancea, precum si a reprezentantului unei firme de constructii cu care s-au incheiat diferite contracte de investitii.
Potrivit purtatorului de cuvant al PNA, Gabriela Neagu, acestia sunt presedintele CJAS Vrancea, Constantin Buza, directorul Gheorghe Bercea si directorul economic Emilia Trus, cercetati pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual sub semnatura privata pentru obtinerea de foloase necuvenite, in timp ce reprezentantul firmei beneficiare a contractelor de investitii la sediul CJAS Vrancea, Corneliu Prunache, este acuzat de complicitate la aceste infractiuni.
Tot ieri, la sediul PNA s-a prezentat si directorul Institutului National de Sanatate Publica, Alexandru Rafila, pentru a fi audiat in legatura cu o serie de contracte incheiate pentru achizitionarea de aparate de aer conditionat destinate mai multor unitati spitalicesti din tara.

Licitatii inexistente

Din actele de urmarire penala intocmite de procurori in acest dosar a rezultat ca, in mai multe judete, s-au organizat licitatii pentru dobandirea unor sedii destinate Caselor de Asigurari de Sanatate, fara respectarea normelor legale in materie si cu acceptarea de catre inalti functionari din Ministerul Sanatatii a unor preturi de achizitie supraevaluate.
In acelasi timp, oferta, licitatia si adjudecarea acestor spatii s-au facut, in mod vadit, in favoarea unor persoane fizice sau juridice, bugetul statului fiind prejudiciat cu zeci de miliarde de lei. Ulterior, au fost incheiate, nejustificat, contracte aditionale, avand drept scop majorarea pretului real.
Numai in judetul Vrancea, achizitionarea sediului Casei de Asigurari de Sanatate s-a facut la un pret de aproape doua ori mai mare fata de cel stabilit initial, metoda practicata fiind aceea a contractelor aditionale succesive.
In anul 1999, CJAS Vrancea a achizitionat, prin licitatie publica, de la Compania de Utilitati Publice Vrancea, un imobil cu terenul aferent, aprobandu-se, un an mai tarziu, inceperea unei lucrari de construire a unui sediu nou. Acestea au fost incredintate in mod direct, fara licitatie publica, firmei SC Aispa Stars SA, cu sediul in Bucuresti, al carei patron este Corneliu Prunache.

Secretar de stat anchetat

La data de 17 ianuarie, fostul secretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS), Iulian Popescu, a fost acuzat oficial de procurorii anticoruptie sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice si furnizare de informatii confidentiale detinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite, toate faptele fiind comise in forma continuata si aflate in concurs real.
Potrivit anchetatorilor, numai in cursul anului 2004, Iulian Popescu ar fi primit 65.000 dolari SUA, in trei transe, drept recompensa pentru sprijinul acordat unei societati in vederea decontarii preferentiale a unor prestari de servicii efectuate in domeniul sanitar. Valoarea initiala a contractului a fost suplimentata succesiv, prin mai multe acte aditionale, aceasta devenind o practica in sistem, in vederea obtinerii de foloase materiale necuvenite.
De asemenea, procurorii precizau ca Iulian Popescu ar fi procedat in mod similar in mai multe alte situatii de acest gen, implicandu-se nu numai in incheierea de contracte destinate obtinerii si amenajarii unor sedii CJAS (Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate), ci si in organizarea unor licitatii pentru produse farmaceutice, aparatura si servicii medicale.
In acelasi dosar, la data de 18 ianuarie 2005, a fost audiat si fostul secretar de stat in MS, Ion Bazac, in legatura cu transferul ilegal al unor fonduri in valoare de 5 miliarde lei catre mai multe societati comerciale intermediare, in cadrul operatiunii de procurare a aparatelor de purificare a aerului necesare unitatilor spitalicesti din tara.

Monitorizati de SRI

Ancheta in dosarul "Sanatatea" a fost demarata in urma monitorizarii de peste sase luni, de catre ofiteri SRI, a modului in care reprezentanti ai Ministerului Sanatatii s-au implicat, "in scopul si in schimbul obtinerii de foloase materiale necuvenite", in organizarea unor licitatii si incheierea unor contracte pentru aparatura, servicii medicale si sedii.
Astfel, procurorii anticoruptie au obtinut date certe conform carora inalti functionari din Ministerul Sanatatii au pretins si primit substantiale sume de bani, in scopul indeplinirii in mod defectuos sau a neindeplinirii atributiilor de serviciu in legatura cu dobandirea sediilor unor Case Judetene de Sanatate ori favorizarea unor firme in castigarea licitatiilor pentru aparatura medicala si servicii de profil.
Aspectele cercetate penal de procurorii anticoruptie au vizat, de asemenea, conditiile de plata a serviciilor medicale contractate de unii medici de familie si a medicamentelor furnizate bolnavilor de catre unele farmacii, prin punctaje nereale, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase materiale necuvenite.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.