Bucurestiul a pierdut pozitia de cel mai ieftin oras din Europa, in favoarea Belgradului, capitala Romaniei urcand pe locul 109 din 124 intr-un top mondial realizat de Economist Intelligence Unit referitor la costurile de trai, informeaza Mediafax. A
Bucurestiul a pierdut pozitia de cel mai ieftin oras din Europa, in favoarea Belgradului, capitala Romaniei urcand pe locul 109 din 124 intr-un top mondial realizat de Economist Intelligence Unit referitor la costurile de trai, informeaza Mediafax. Anul trecut, Bucurestiul ocupa pozitia 115, in timp ce Belgradul, care se afla acum pe locul 113, se plasa pe pozitia 111. Cele mai scumpe destinatii au ramas si in acest an orasele din vestul Europei, acestea ocupand 16 din primele 20 de pozitii. In afara de Tokyo si Osaka Kobe, Hong Kong si Singapore sunt singurele doua orase non-europene prezente in top 20. In ciuda cresterii costurilor de trai, Londra a avansat doar un loc in clasamentul primelor sapte destinatii, situandu-se in continuare in urma oraselor Tokyo, Osaka, Oslo, Paris, Copenhaga si Zürich. In ceea ce priveste continentul american, nici o localitate din SUA nu este prezenta in primele 20 de orase, New York (23), cel mai scump oras din regiune, fiind acum mai ieftin decat Manchester si Dublin. Costul de trai in Atlanta reprezinta jumatate din nivelul din Tokyo, orasul american fiind mai ieftin decat destinatii precum Praga si Mexico. Cel mai ieftin oras din lume a ramas tot Teheran, la fel ca si in cazul ultimului clasament realizat in urma cu sase luni. Potrivit studiului EIU, patru din cele mai putin costisitoare cinci orase din lume se afla in Asia, cu Manila pe penultimul loc. Aprecierea monedei euro fata de dolar a dus la cresterea costurilor de trai in orasele europene, evolutie vizibila in structura topului 20, unde sunt prezente doar patru destinatii din afara Europei. Intarirea euro a contribuit si la ridicarea oraselor mai accesibile, un exemplu in acest sens fiind Lisabona, cel mai ieftin oras din zona euro, care a urcat zece pozitii, pana pe locul 60.
Impactul economic al aderarii la UE a fost vizibil si la nivelul costurilor de trai in statele din centrul si estul continentului. Desi Londra a inregistrat cea mai importanta crestere a acestui indicator, Budapesta a consemnat cea mai semnificativa urcare in clasamantul mondial, de pe locul 96 pe 81. Varsovia (locul 78) si Praga (73) - cel mai scump oras din noile state membre - au avansat cate 11 pozitii. Cel mai scump oras din America Latina a ramas Mexico City, desi pozitia acestuia a fost afectata de legaturile cu economia SUA. Instabilitatea politica si economica a redus costurile in Caracas (113), capitala Venezuelei inregistrand cea mai semnificativa scadere in clasamentul mondial, de 13 pozitii, in ciuda nivelului ridicat al inflatiei. Evaluarea continentului asiatic releva o imagine variata de la o zona la alta. Australia si Noua Zeeleanda au urcat rapid in clasament ca urmare a intaririi monedei, in timp ce destinatii scumpe precum Hong Kong au raportat scaderi ale costurilor de trai. Aceeasi tendinta a fost consemnata si de o serie de orase din Orientul Mijlociu, in ciuda cresterii pretului petrolului. Costurile s-au redus insa datorita controlului asupra preturilor si a inflatiei. (M.C.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.