Postul - in esenta o actiune de renuntare completa sau partiala la hrana - este si un mijloc de vindecare si transformare a fiintei umane prin dezintoxicarea si purificarea structurii fizice, stiindu-se ca produsele de origine animala se altereaza ra
Postul - in esenta o actiune de renuntare completa sau partiala la hrana - este si un mijloc de vindecare si transformare a fiintei umane prin dezintoxicarea si purificarea structurii fizice, stiindu-se ca produsele de origine animala se altereaza rapid si lasa multe reziduuri in organism.
Cel mai des intalnit este postul religios, iar pentru romani postul crestin. Motivat de exemplul lui Iisus Hristos si de evenimentele din viata bisericii crestine, postul se tine in diferite perioade ale anului, cu durate si grade de severitate diferite si asigura o stare fizica foarte buna, permitand credinciosului sa aiba atitudinea potrivita fata de actul religios.
Postul Pastelui are rolul de a curata trupul si spiritul dupa excesele alimentare din timpul iernii, permitandu-i renasterea la o conditie mai pura si vitala in acord cu noile forte regeneratoare ale primaverii.
Din punct de vedere medical, postul este perceput ca o schimbare a regimului alimentar si nu are aceleasi beneficii pentru toata lumea. Exista oameni care depun un efort mare, consuma peste 3.500 de calorii pe zi, iar acestora alimentatia de post nu le poate asigura necesarul energetic.
Mai mult, posturile au uneori efecte negative si pot determina aparitia bulimiei, in special la persoanele nevrotice, iar privarea de anumite alimente este contraindicata celor care sufera de diabet, boli metabolice, boli ale ficatului sau care au suferit bulimie sau de anorexie, boli predispuse la reaparitie.
De asemenea, postul ar trebuie sa fie abordat in mod diferit si in functie de varsta.
Spre exemplu, un adolescent, cu o viata activa din punct de vedere sportiv, are nevoie de un aport energetic si vitaminic mai mare decat un om matur, cu o profesie sedentara, sau decat un pensionar.
In principiu, dieta de post trebuie sa fie foarte variata si sa contina obligatoriu soia, cartofi, cereale integrale (surse de proteine), fructe (glucide), uleiuri si margarine vegetale, nuci, seminte (lipide).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.