Asociatia Nationala a Bolnavilor de Epilepsie din Romania, care reprezinta peste 120.000 de persoane afectate de aceasta maladie, atrage atentia Ministerului Sanatatii asupra situatiei grave in care se afla aceasta categorie de bolnavi in urma criz
Asociatia Nationala a Bolnavilor de Epilepsie din Romania, care reprezinta peste 120.000 de persoane afectate de aceasta maladie, atrage atentia Ministerului Sanatatii asupra situatiei grave in care se afla aceasta categorie de bolnavi in urma crizei medicamentelor compensate si gratuite.
Criza in care se afla intregul sistem sanitar din Romania nu face altceva decat sa inrautateasca situatia grava in care se zbat persoanele cu epilepsie.
Spre deosebire de celelalte tari din Europa, in Romania, bolnavii de epilepsie sunt tratati cu medicamente depasite, care au multe efecte secundare si nu contribuie la reducerea crizelor. Potrivit informatiilor furnizate de Asociatie, in 2004, in Romania s-au cheltuit 7.973.000 euro pentru tratarea persoanelor cu epilepsie, in timp ce in Bulgaria, unde numarul bolnavilor este mai mic, autoritatile au alocat tratarii acestei maladii aproape 11 milioane de euro, in Slovacia - noua milioane de euro, iar in Cehia peste 17 milioane de euro.
Bugetul alocat tratarii unui pacient roman timp de un an de zile este de 43 de euro, in timp ce in Bulgaria este de 156 de euro, in Slovacia de 172 de euro, iar in Cehia de 180 de euro.
In lipsa unui tratament adecvat, pacientii fac un numar foarte mare de crize si, cu toate ca medicii sustin ca asa se manifesta boala, potrivit Declaratiei europene despre epilepsie, cu o medicatie sustinuta peste trei sferturi dintre persoanele care sufera de epilepsie ar putea sa duca o viata normala, lipsita de crize.In ciuda acestei situatii foarte grave, la stabilirea celei mai recente liste a medicamentelor gratuite au fost excluse medicamentele de ultima generatie care au ajutat la schimbarea vietii pacientilor din celelalte tari europene.Epilepsia este cea mai raspandita afectiune grava a creierului in lume (exista peste 40 de milioane de bolnavi), apare la toate varstele, in special in copilarie si la batranete.
Pentru ca este neinteleasa pe scara larga, epilepsia duce la frica, secretomanie, stigmatizare si poate determina sanctiuni sociale.
Durata medie de viata a bolnavilor de epilepsie este diminuata, iar in anumite grupuri de risc este chiar de doua ori mai mica decat a populatiei generale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.