Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural (AEPPC) i-a cerut, ieri, ministrului Educatiei, Mircea Miclea, sa aprobe reevaluarea tuturor manualelor incluse in licitatia pentru clasele a lll-a si a X-a, intrucat rezultatele privind criteriul
Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural (AEPPC) i-a cerut, ieri, ministrului Educatiei, Mircea Miclea, sa aprobe reevaluarea tuturor manualelor incluse in licitatia pentru clasele a lll-a si a X-a, intrucat rezultatele privind criteriul de calitate sunt paradoxale, iar mecanismele de licitatie lipsite de transparenta. "Cerem categoric stoparea acestor mecanisme de licitatie dupa care s-a mers si in anii trecuti si reevaluarea ofertelor in doua-trei saptamani, termen pe care ni-l asumam. Este un semnal de alarma pe care Asociatia Edi-turilor cu Profil Pedagogic si Cultural il lanseaza ministrului Educatiei, prin care ii cere sa gaseasca modalitatea prin care licitatiile sa devina transparente si obiective", a declarat, joi, la o intalnire cu jurnalistii, Mihai Penescu, presedintele asociatiei. De asemenea, AEPPC solicita sa fie facute publice numele membrilor comisiilor de evaluare si rezultatul analizei cartilor, astfel incat o editura respinsa la licitatie sa cunoasca motivele pentru care nu a castigat si sa isi poata indrepta neregulile. "Evaluatorii trebuie sa isi asume aceste hotarari, nu sa se ascunda'', a mai spus Penescu.
Rezultatele licitatiei de manuale pentru clasa a lll-a si a X-a sunt la fel de ciudate ca pe vremea fostei administratii, a spus Dana Papadopol, membru AEPPC si director de editura. "Sistemul de achizitii nu s-a schimbat in nici un fel de pe vremea fostei administratii, iar consecintele sunt si ele aceleasi: manualele la preturi incredibil de mici au fost achizitionate fara sa-si puna nimeni problema dupa ce calcule pot fi obtinute astfel de preturi", a mai spus Papadopol.
Reprezentantii AEPPC si-au exprimat suspiciunea ca evaluatorii, in fata unor manuale cu preturi mici, au manifestat mai multa toleranta in analizarea calitatii cartilor. Editorii au apreciat intentiile actualei conduceri a MEC, dar au afirmat ca este greu de materializat in conditiile in care activitatea acesteia se sprijina pe "o administratie PSD de rea credinta si opusa schimbarii".
MEC prefera editurile de apartament
Presedintele Asociatiei a declarat ca in intervalul 1995-2000 programul manualelor alternative a fost coordonat de Banca Mondiala. Atunci au fost aprobate cate trei manuale pentru fiecare disicplina. A fost singura perioada in care Editura Didactica si Pedagogica, (proprietate a statului) nu a castigat licitatia. In 2000, BM si-a inchis proiectul. Din 2001, conducerea MEC a schimbat modul de licitatie, metinand doua criterii de evaluare: continut si pret. "Au fost avantajate editurile mici de apartament, familiale, si tipografiile. Ultima licitatie a MEC, faimoasa 006 pentru manualele de clasa a lll-a si a X-a, a ajuns la arta", a mai spus Penescu.
Marile edituri de limbi straine, recunoscute pe piata internationala de carte scolara, au cazut la calitate, iar editurile de apartament care practica pret de dumping au trecut la criteriul calitate, sustin reprezentantii AEPPC.
Nemultumirea editorilor nu se opreste aici. Ei au anuntat ca se vor alatura editurilor straine respinse la licitatia 006 si vor sesiza Consiliul Europei despre lipsa de transparenta a MEC in privinta licitatiei de carte scolara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.