Producatorul de ingrasaminte chimice Sofert Bacau a solicitat instantei sa aprobe intrarea firmei in procedura de reorganizare judiciara, dupa ce Consiliul de Administratie a aratat ca societatea se afla in incapacitate de plata a datoriilor acumulat
Producatorul de ingrasaminte chimice Sofert Bacau a solicitat instantei sa aprobe intrarea firmei in procedura de reorganizare judiciara, dupa ce Consiliul de Administratie a aratat ca societatea se afla in incapacitate de plata a datoriilor acumulate. Potrivit cererii inaintate Tribunalului Bacau, societatea se afla in stare de insolventa.
Aceasta situatie a fost cauzata de lipsa unei piete interne de desfacere a ingrasamintelor chimice, ca urmare a resurselor financiare limitate ale producatorilor agricoli, cresterea pretului gazelor naturale si operatiunile de executare silita din perioada 2002-2004.
"Imposibilitatea achizitionarii de ingrasaminte chimice de catre producatorii autohtoni a determinat oprirea productiei la Sofert, din iunie 2003 pana in prezent", se arata in cerere. Ca urmare a indisponibilizarii conturilor deschise la banci, societatea se afla in imposibilitatea de a-si achita datoriile la furnizori si nu dispune de lichiditati. Astfel, la finele anului trecut, Sofert dispunea de 1,9 miliarde lei si acumulase datorii scadente de 790 miliarde lei.
Firma Sierra Quadrant, dorita ca administrator judiciar
In cererea adresata Tribunalului, este solicitata si mentinerea in functie a conducerii actuale a societatii, precum si desemnarea firmei Sierra Quadrant Bacau ca administrator judiciar. Actionarul majoritar al combinatului este societatea Interagro, cu 59 la suta din capital. Ceilalti actionari semnificativi sunt AVAS, cu 14,22 la suta din titluri, SIF Moldova - noua la suta si Interaction SRL - sase la suta.
Actionarii societatii Sofert, convocati in Adunare Extraordinara la data de 11 martie, au hotarat continuarea activitatatii economice, cat timp aceasta nu genereaza pierderi, preciza un comunicat remis, ieri, Bursei de Valori Bucuresti."In cazul sistarii activitatii societatii Sofert, personalul va fi disponibilizat in conditiile contractului colectiv de munca", preciza documentul. Obiectul principal de activitate al societatii din Bacau este producerea si comercializarea de ingrasaminte chimice cu azot, fosfor si potasiu, produse intermediare si compusi anorganici de baza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.