Permiteti-mi in primul rand sa va multumesc (mai tarziu, e drept) pentru invitatia pe care ne-ati facut-o de a participa la dezbaterea referitoare la piata cartii si la problemele cu care ne confruntam pe aceasta piata.
Am citit articolul dum
Permiteti-mi in primul rand sa va multumesc (mai tarziu, e drept) pentru invitatia pe care ne-ati facut-o de a participa la dezbaterea referitoare la piata cartii si la problemele cu care ne confruntam pe aceasta piata.
Am citit articolul dumneavoastra de azi si nu ma pot abtine sa ma intreb daca din tot ce am declarat acolo nu ati retinut decat fraza referitoare la bibliotecile publice. Speram ca am reusit sa va conving ca nu e cazul sa plangem soarta crunta a culturii sau a cartii in Romania...
Mai speram ca editorii mari din Romania au reusit sa va convinga ca, intr-adevar, cartea in Romania anilor 2000 e o afacere. Altfel, credeti-ma, nimeni nu ar investi in acest domeniu.
Face parte insa din zestrea noastra genetica, a romanilor, sa ne lamentam si sa asteptam ca o providenta modelatoare sa intervina pentru a "extrage" din criza o situatie care de fapt nu cred ca traverseaza o criza reala!
Nu ne putem abtine, insa, sa ne lamentam, nu ne putem abtine sa cerem ajutor din exterior, cand in fapt singurul ajutor pe care putem miza e in interior. Lectura nu traverseaza vreo criza majora in Romania, din contra, piata incepe sa se cearna.
Tirajele editurilor mari (si aici nu cred ca e cazul sa avem prea multe discutii) sunt in crestere, aceasta insemnand ca piata absoarbe din ce in ce mai mult. Vanzarile, atat ca numar de exemplare, cat si valoric, cresc de la un an la altul, si acesta e alt argument ca piata e in crestere.
Ca o editura sau alta asteapta subventii si/sau achizitii de la minister, acest fapt e doar o dovada ca acesti producatori de carte nu reusesc sa VANDA.
Iar daca PIATA, care e masura consumului, nu reuseste sa absoarba un produs, nu cumva aceasta inseamna ca acel produs nu e dorit de public???
Daca producatorii din orice domeniu vor incerca sa evite confruntarea cu maria-sa PIATA sau cu maria-sa CUMPARATORUL, acest fapt nu face decat sa prelungeasca agonia acelui producator, pentru ca, in fine, si nu noi am descoperit aceasta roata, tot piata va dicta care jucator ramane si care iese...
Daca acest produs nu e cerut de piata, ce garantie avem ca acest produs va fi cerut intr-o biblioteca???
Nu e si aceasta una dintre intrebarile pe care trebuie sa si le puna un producator de carte cand se gandeste ca produce pentru achizitii pentru biblioteci?
E si aceasta una dintre regulile economiei de piata pe care cu totii ne straduim sa le deprindem de 15 ani incoace.
Piata de carte nu e cu prea mult diferita de oricare alta piata...
Vindem un cu totul alt gen de produs, suntem insa cu totii datori sa ne confruntam mai devreme sau mai tarziu cu concurenta reala si cu cumparatorul. Ministerul Culturii nu poate cocolosi vreun producator sau altul ca pe un copil alintat, pentru ca si aici e ca in viata reala, orice copil trebuie la un moment dat sa traiasca pe picioarele proprii...
Sigur, ca sa fim cu totii fericiti, ministerul ar trebui sa aiba fonduri nelimitate si piata ar trebui sa absoarba de 100 de ori mai mult decat absoarbe...
Nu se intampla insa asa, si aceasta e realitatea in care cu totii trebuie sa existam si sa progresam.
Intreprinderi falimentare sau care abia isi prelungesc existenta de la un an la altul exista in orice sector si oriunde in lume... Scriitori nepublicati si literatura de sertar - asijderea exista si vor exista...
Concluzionand, nu cred ca ne-am aflat la aceeasi masa, vineri, cu acelasi scop.
Un demers constructiv era ceea ce asteptam mai mult de la dumneavoastra decat de la alte publicatii mai putin ancorate in realitatea economica...
Incercati sa faceti o analiza "la rece" a acestor aspecte si veti ajunge la aceeasi concluzie ca si noi: nimeni nu ramane in acest business pentru a investi la nesfarsit.
Cu totii, daca ramanem in acest domeniu, mai frumos si cu mai multe satisfactii intelectuale decat altele, e drept, inseamna ca vedem in el o afacere si, mai mult decat atat, un viitor.
Nu cred ca e cazul sa ne lamentam si sa plangem moartea culturii care nici macar nu sufera de vreo boala incurabila!
Am speranta ca nu veti considera aceste randuri ca fiind manifestarea vreunei frustrari si ca in viitor veti tine cont si de opiniile celor ce gandesc altfel decat dumneavoastra.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.