Mutare disperata la PRM. In incercarea de a iesi din conul de umbra in care a fost aruncat partidul dupa alegerile din 2004 si pentru a intra in gratiile popularilor europeni, peremistii au apelat la un artificiu de imagine menit sa "spele" partidul

Mutare disperata la PRM. In incercarea de a iesi din conul de umbra in care a fost aruncat partidul dupa alegerile din 2004 si pentru a intra in gratiile popularilor europeni, peremistii au apelat la un artificiu de imagine menit sa "spele" partidul de toate pacatele si sa-l faca bun pentru "export". Astfel, Corneliu Vadim Tudor a coborat din jiltul de presedinte pentru a se sui pe tronul de presedinte onorific, iar formatiunea sa a fost botezata Partidul Popular Romania Mare (PPRM).
Semnalul clar dat de scrutinul de anul trecut, cand liderul peremist a obtinut un procent mai mic decat partidul in ansamblu, "raceala" tot mai accentuata cu care este tratat de Occident si presiunile crescande ale membrilor nemultumiti l-au determinat, in cele din urma, pe Corneliu Vadim Tudor sa faca pasul inapoi si sa lase conducerea formatiunii pe mana prim-vicepresedintelui Corneliu Ciontu.
Transferul de responsabilitate a fost efectuat sambata, la Plenara Consiliului National al PRM, care a mai decis si schimbarea denumirii formatiunii in Partidul Popular Romania Mare (PPRM), la propunerea aceluiasi Corneliu Vadim Tudor. Special pentru el a fost infiintata functia de presedinte onorific, din care senatorul va coordona in continuare activitatea partidului.
Liderii proaspat transformati in populari mai au un pas de facut. Ei trebuie sa inregistreze la tribunal noua denumire a formatiunii lor, care urmeaza sa fie inscrisa in registrul partidelor politice, daca nimeni nu o va contesta. Cazul recent al transformarii PNTCD in PPCD, care a fost contestat in Justitie, arata insa ca oamenii lui Vadim Tudor se pot astepta la surprize din partea celor care se revendica a fi adevaratii exponenti ai curentului popular in Romania.

"Eu conduc in continuare partidul"

"Era absolut necesar acest pas pentru a finaliza Plenara Extraordinara a Consiliului National al PRM din decembrie 2004, in care am facut cerere oficiala de aderare la marea familie politica europeana, PPE", a declarat sambata Corneliu Vadim Tudor, citat de Mediafax.
El a spus ca decizia de a renunta la functia de presedinte al partidului s-a datorat faptului ca are nevoie de timp liber pentru a pune pe picioare un post de televiziune, unul de radio si pentru a-si finaliza teza de doctorat in Teologie.
Totusi, Vadim Tudor a tinut sa sublinieze ca nu este vorba despre o "retragere in linia a doua". "Eu conduc in continuare PPRM, dar nu mai am timp intotdeauna sa ma ocup de toti nebunii din filiale, de toate orgoliile locale si de toate certurile pe functii", a aratat fostul lider PRM.
El a mai spus ca functia de presedinte de onoare este superioara celei de presedinte, avand in vedere ca el va fi membru de drept al tuturor forurilor de conducere si asigura reprezentarea partidului pe plan intern si international.
Potrivit lui Vadim, renuntarea sa la functia de presedinte al PRM nu a fost impusa de nimeni, singurul "sacrificiu" pe care l-a facut fiind "imbogatirea" denumirii partidului la sugestia consilierilor lui straini.
Intrebat daca PRM si-a schimbat denumirea la solicitarea PPE, Vadim Tudor a spus ca acest lucru a fost facut "pentru comunitatea internationala, in general, pentru ca sintagma Romania Mare a speriat de la inceput". "Lumea a fost speriata crezand ca avem pretentii teritoriale la Ucraina, la Republica Moldova, la Bulgaria", a mentionat senatorul PRM. El a mai spus ca decizia de schimbare a numelui partidului este, dupa "strategia cu Eyal Arad", cea mai buna miscare pe care partidul a facut-o "pentru a da jos etichetele infame" puse formatiunii sale politice.
Vadim Tudor a admis ca aceste "etichete" au fost puse si din vina sa, din lipsa sa de prudenta si de comunicare. "Ca politician nu sunt foarte mandru de ce am facut", a mai afirmat Vadim.

Politicienii, precauti

Liderii celorlalte partide politice privesc cu precautie deciziile Consiliului National al PRM, vazand in retragerea lui Vadim Tudor doar un gest de fatada. "Atat retragerea lui Vadim Tudor, cat si schimbarea denumirii PRM in Partidul Popular Romania Mare nu reprezinta o schimbare in profunzime, ci doar una de fatada, care denota o mare ingrijorare a liderilor acestui partid vizavi de viitorul lor politic", este de parere presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, care considera ca incercarea PRM de a se pozitiona pe culoarul popular crestin-democrat nu afecteaza in nici un fel Partidul Popular Crestin-Democrat. Liderul social-democrat, Adrian Nastase, a apreciat ca decizia lui Vadim Tudor este "o hotarare extrem de importanta", care va influenta configuratia politica din tara si care reprezinta "o dovada de intelepciune". "Corneliu Vadim Tudor a construit partidul, dar in acelasi timp a reprezentat un handicap pentru aceasta formatiune.
El este un tip absolut remarcabil din punct de vedere intelectual, dar a avut anumite accente care au creat mari probleme pentru partid. Nu am avut relatii extrem de amicale cu Vadim Tudor in ultimii ani, dar trebuie sa recunosc ca aceasta decizie reprezinta o dovada de intelepciune si vreau sa o salut", a declarat, pentru Rompres, Nastase. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat ca retragerea lui Vadim Tudor este un gest de apreciat, daca el a fost sincer. "Numai prin schimbarea numelui unui partid nu inseamna ca acesta a devenit partid popular. Aici este vorba de schimbarea mentalitatilor, a programelor si a oamenilor", a mai spus Boc. Retragerea lui Corneliu Vadim Tudor din fruntea PRM trebuie privita cu precautie, in conditiile in care acest partid a fost construit in jurul liderului sau, iar directia pe care o va urma poate fi una "ciudata", sustine si purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.