Un ofiter de audit al Directiei Generale a Finantelor Publice Suceava, precum si doi reprezentanti ai unei societati comerciale din localitate sunt
cercetati penal de procurorii anticoruptie suceveni, sub invinuirea de instigare la fals sub s

Un ofiter de audit al Directiei Generale a Finantelor Publice Suceava, precum si doi reprezentanti ai unei societati comerciale din localitate sunt
cercetati penal de procurorii anticoruptie suceveni, sub invinuirea de instigare la fals sub semnatura privata, fals intelectual si inselaciune, precum si primire de foloase necuvenite in virtutea functiei detinute, in legatura cu rambursarea ilegala de TVA. Potrivit procurorilor, ofiterul de audit Stefania Valasciuc si Liliana Mazureac au mai fost deferite justitiei, in urma cu aproape doi ani, pentru savarsirea unor infractiuni similare, procurorii solicitand organelor competente verificarea gestiunilor tuturor firmelor protejate de acestea.
Procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale asupra unui ofiter de audit din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Suceava, Stefania Valasciuc, aub aspectul savarsirii infractiunilor de instigare la fals sub semnatura privata, fals intelectual si inselaciune, precum si primire de foloase necuvenite in virtutea functiei detinute.
Potrivit Biroului de presa al PNA, prin acelasi rechizitoriu au fost deferiti justitiei doi reprezentanti ai unei societati comerciale sucevene, Liliana Mazureac si Vasile Dobrea, acuzati de comiterea concurenta a infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, inselaciune si complicitate la obtinerea de foloase materiale necuvenite, in legatura cu incasarea ilegala de TVA.
Astfel, in sarcina Stefaniei Valasciuc, procurorii au retinut ca, in calitatea sa de ofiter auditor si, anterior, sef al Biroului contabilitate si evidenta platitor TVA, a intervenit pe langa functionari din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Suceava si Trezoreriei judetene in scopul solutionarii preferentiale a unor cereri de rambursare ilegala de TVA formulate in numele unor societati comerciale.
In acest sens, Valasciuc si-a determinat subordonatii sa intocmeasca procese verbale de verificare a societatilor respective in care sa consemneze date nereale, consecinta fiind returnari ilegale de TVA.

Protectie garantata

Ulterior, potrivit depozitiilor persoanelor implicate in cauza si ale martorilor, a rezultat ca Stefania Valasciuc a garantat protectie mai multor firme solicitante de returnari ilegale de TVA, atentionand, in acelasi timp, inspectorii fiscali ca administratorii firmelor respective ii erau cunostinte apropiate.
Mai mult, pentru a nu fi descoperite fraudele, inculpata furniza persoanelor interesate date din arhiva formularelor cu regim special din baza de calcul a Administratiei Finantelor Publice Suceava sau completa, personal, o serie de documente in favoarea unor societati carora le tinea, in mod nelegal, evidenta contabila.
Din audierea Lilianei Mazureac, procurorii au stabilit ca, pentru a intra in posesia unor foloase materiale necuvenite, Valasciuc facea demersuri pentru rambursari succesive de TVA, din care prima returnare intra in conturile societatii care depunea cererea, iar cea de-a doua era, obligatoriu, primita de catre aceasta. In acest mod, Valasciuc, in calitate de functionar public, a creat o stare reala de pericol si premisele ca bugetul de stat sa fie pagubit cu importante sume de bani.
De asemenea, in sarcina Lilianei Mazureac, procurorii au retinut faptul ca, desi nu era contabil autorizat sau expert contabil si nici macar angajata cu carte de munca sau conventie civila, aceasta a intocmit in mod fictiv note contabile, facturi fiscale, balante de verificare, precum si alte documente contabile prin care s-au solicitat si obtinut rambursari ilegale de TVA, beneficiind, in mod repetat, de foloase materiale necuvenite.
In ceea ce-l priveste pe Vasile Dobrea, anchetatorii au descoperit ca, folosindu-se de calitatea sa de administrator, a acceptat, cu buna stiinta, intocmirea documentelor contabile de catre Liliana Mazureac, pe care, la randul sau, le-a semnat, in scopul obtinerii de rambursari ilegale de TVA.

Trimisi in judecata

Potrivit PNA, Stefania Valasciuc si Liliana Mazureac au mai fost deferite justitiei, la data de 30 iunie 2003, printr-un rechizitoriu al Serviciului Teritorial Anticoruptie Suceava, dosarul aflandu-se in curs de judecata pe rolul Tribunalului din aceasta localitate.
Si acest dosar a fost trimis spre competenta solutionare Tribunalului Suceava, fiind solicitate, totodata, organelor competente verificarea gestiunii tuturor societatilor protejate de cele doua inculpate pentru a se constata daca si care sunt prejudiciile cauzate bugetului de stat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.