Sotii Elena Niculescu, fost rector al Universitatii "Petre Andrei" (UPA) din Iasi, respectiv Niculae Niculescu, profesor in cadrul aceleiasi institutii, ar putea fi audiati de procurorii PNA din Capitala pentru a explica modul in care au ipotecat, fa
Sotii Elena Niculescu, fost rector al Universitatii "Petre Andrei" (UPA) din Iasi, respectiv Niculae Niculescu, profesor in cadrul aceleiasi institutii, ar putea fi audiati de procurorii PNA din Capitala pentru a explica modul in care au ipotecat, fara acordul Senatului, sediul UPA pentru un credit de 600 mii dolari contractat de firma "Moldrom". Potrivit procurorilor ieseni care au anchetat cazul, alaturi de ei vor fi cercetati si fostul administrator al societatii, Paul Neamtu, precum si functionari "neidentificati" ai BCR, acuzati de abuz in serviciu si folosirea unui credit bancar in alt scop decat cel declarat.
Procurorii anticoruptie bucuresteni vor prelua, spre competenta solutionare, dosarul Universitatii Petre Andrei (UPA) de la Iasi. Aceasta este concluzia la care au ajuns magistratii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, motivand ca prejudiciul de aproape 600.000 de dolari creat BCR, precum si modul in care sediul universitatii a fost folosit drept gaj ar trebui sa faca obiectul anchetei PNA Bucuresti.
Persoanele care ar trebui sa dea cu subsemnatul in fata procurorilor bucuresteni sunt Elena Niculescu, fost rector al UPA, si Paul Neamtu, fost deputat si fost administrator al "Moldrom", acuzati oficial de abuz in serviciu si folosirea unui credit bancar in alt scop decat cel declarat. In acest caz, surse judiciare locale
ne-au declarat ca ar putea fi audiati si cativa functionari ai BCR, "neidentificati inca".
Scandalul de la Universitatea "Petre Andrei" din Iasi a inceput anul trecut, in urma unei plangeri depuse de sindicalisti, prin care era solicitat "un control financiar-contabil riguros din partea MEC si CNEAA, pentru a asigura transparenta utilizarii resurselor Universitatii". In acelasi document, sindicalistii atrageau atentia autoritatilor asupra modului in care profesorul Niculae Niculescu "nu ofera explicatii (...) pentru modul in care Elena Niculescu a gajat sediul UPA din Str. Stefan cel Mare pentru un credit de 600 mii de dolari, contractat de Firma Moldrom in anul 2002, pentru transferul unor importante sume de bani de la UPA catre Universitatea "Apollonia" din Iasi, in timp ce UPA se angajase ea insasi in contractarea unui credit bancar inrobitor (1,5 milioane de dolari), pentru tranzactionarea mai multor terenuri destinate construirii unui camin al UPA, implicand firme la care clanul Niculescu este actionar, modul in care s-au folosit contractele cu firmele de constructie angajate la UPA, pentru construirea celor trei vile apartinand clanului, precum si modul in care a achizitionat automobile de lux si a perfectat contracte de comodat care i-au adus spre folosinta necuvenita respectivele automobile".
Toate aceste aspecte au fost verificate de procurorii Parchetului de pe langa Judecatorie care au concluzionat ca, in relatiile financiare dintre firma "Moldrom" si BCR,
s-ar fi strecurat mai multe ilegalitati. "Incepand din anul 1999 si pana in martie 2002, SC Moldrom, prin reprezentantul Paul Neamtu, a contractat mai multe credite de la BCR, iar pentru garantarea rambursarii acestora UPA s-a obligat la constituirea unor ipoteci de rangul I sau II asupra sediului din Stefan cel Mare. Numitul Paul Neamtu a dispus folosirea creditelor primite in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate de banca", se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi.
De asemenea, functionarii BCR sunt acuzati de "acordare de credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare", pentru ca "nu au analizat situatia financiara a SC Moldrom si au majorat ilegal creditul global de la 9.000.000.000 lei la 15.000.000.000 lei", au consemnat "date nereale cu privire la scopul acordarii creditului in valoare de 597.266 de dolari". In ceea ce ii priveste pe sotii Niculescu, Elena a fost acuzata de procurorii ieseni de "abuz in serviciu" (fiind rector al universitatii in momentul in care s-au acordat imprumuturile), profesorul Niculae fiind audiat, saptamana trecuta, in acelasi dosar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.