Dupa scandalul din ultimele luni privind concesionarile frauduloase in domeniul agricol, conducerea Agentiei Domeniilor Statului a ajuns pe mana PNA si a Inspectoratului General de Politie. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ieri ca m

Dupa scandalul din ultimele luni privind concesionarile frauduloase in domeniul agricol, conducerea Agentiei Domeniilor Statului a ajuns pe mana PNA si a Inspectoratului General de Politie. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ieri ca miercuri seara a trimis PNA si IGP cele 200 de pagini si aproape 2.000 de anexe ale dosarului ADS intocmit de Corpul de Control al ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Inmanarea catre PNA si IGP a notei finale a controlului desfasurat intre 12 ianuarie si 4 martie 2005 are ca scop, potrivit lui Flutur, recuperarea datoriilor de la operatorii economici debitori. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale solicita institutiilor statului sus mentionate sa se pronunte in legatura cu eventualul caracter infractional al faptelor descrise in raportul de control si cu responsabilitatile celor 15 persoane implicate din cadrul Agentiei Domeniilor Statului. Ministrul liberal a precizat ca, din raportul Corpului de Control, reiese ca ADS are de recuperat in prezent o suma de 3 mii de miliarde de lei de la diversi contractanti. In plus, Flutur s-a declarat ingrijorat si de cele aproximativ 1.300 de procese aflate pe rol in care ADS este implicata.
Referitor la contractele incheiate de Agentie in perioada de guvernare PSD, cel mai important pare cel care il vizeaza pe fostul deputat social-democrat Culita Tarata, care, prin firma TCE Trei Brazi, a primit in arenda, pentru numai 170 de miliarde, cea mai mare suprafata agricola din tara, Insula Mare a Brailei, desi suprafata face parte din domeniul public al statului. Potrivit ministrului Agriculturii, respectivul teren trebuia evaluat in vederea concesionarii la cel putin 500 de miliarde. In plus, Tarata a primit de la Guvernul Nastase un ajutor de 275 de miliarde.
Flutur a precizat ca atat in cazul Culita Tarata, cat si in alte multe asemanatoare, au fost constatate incalcari ale clauzelor contractuale si drept urmare respectivele contracte vor fi reziliate.

Pentru unii muma, pentru altii ciuma

Daca pentru unii Agentia Domeniilor Statului a fost in trecut extrem de darnica, in prezent institutia refuza sa mai semneze contracte de concesionare de terenuri aferente unor ferme, chiar si in cazul unor investitori care obtinusera respectivele ferme participand la licitatii, acestea fiind scoase la executare silita. Oficialii ADS invoca faptul ca respectivele terenuri sunt deja concesionate unor statiuni de cercetare, care, potrivit Legii 147 din 2004 s-au transformat in societate comerciala, iar pentru a putea concesiona terenuile au nevoie de normele metodologice de aplicare a legii. Gheorghe Flutur a precizat ca pe agenda ministerului exista un pachet de peste 60 de acte normative care va fi inaintat cat de curand Parlamentului. De altfel, ministrul liberal a raspuns si criticilor venite din partea parlamentarilor PSD, afirmand ca vor avea cat de curand de lucru si ca vor trebui sa se dezvete de obiceiul capatat legislatura trecuta, cand votau pe capete legi prin care se privatizau terenuri si se acordau ajutoare clientilor politici. "Dorim sa elaboram ca la carte legile, pentru a nu se mai putea da ordonante de urgenta de modificare a acestor acte normative, cum se intampla pana in prezent", a declarat Flutur.

Urmatorul pe lista, Valentin Apostol

Flutur a precizat ca au mai fost identificate nereguli si in activitatea Societatii de Imbunatatiri Funciare (SNIF), mentionand numele lui Valentin Apostol, directorul institutiei. De asemenea, o alta institutie vizata de controale initiate de minister este Regia Nationala a Padurilor.
''Verificam situatia cabanelor de vanatoare neterminate, dar si achizitiile facute de regie la sfarsitul anului trecut'', a declarat Flutur.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.