Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 23.265 miliarde de lei (circa 648 milioane de euro), in crestere cu circa 26 la suta fata de rezultatul din 2004, pe fondul majorarii pretului gazelor din produc

Producatorul de gaze naturale Romgaz Medias mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 23.265 miliarde de lei (circa 648 milioane de euro), in crestere cu circa 26 la suta fata de rezultatul din 2004, pe fondul majorarii pretului gazelor din productia proprie si avansului importurilor.
Potrivit datelor financiare preliminare transmise de companie, cifra de afaceri a urcat cu 56 la suta in 2004 fata de 2003, de la 11.845 miliarde de lei (315 milioane de euro) la 18.490 miliarde de lei (circa 456 milioane de euro).
In ceea ce priveste profitul, valoarea estimata a rezultatului brut pentru anul 2004 este de 3.499 miliarde de lei (86,3 milioane de euro), iar in acest an este anticipat un profit net de 3.572 miliarde de lei.
"Cifra de afaceri a Romgaz a cunoscut si va continua sa cunoasca o crestere semnificativa", a declarat directorul general al companiei, Avram Pantelimon.
El a aratat ca printre elementele care au influentat favorabil afacerile companiei sunt incluse ridicarea pretului reglementat pentru gazele furnizate din productia proprie, precum si un volum mai mare de gaze naturale importate de companie, al caror pret s-a situat, de asemenea, pe un trend ascendent.
Un rol in stabilirea acestui volum de afaceri l-a avut si cresterea capacitatii de inmagazinare, Romgaz fiind cel mai mare operator de depozite de gaze naturale din Romania. Tot cu aport semnificativ la valoarea finala a cifrei de afaceri, este mentionata si cresterea productiei de gaze noi, produse la sonde nou intrate in functiune sau in urma reabilitarii productiei, situate la un pret de livrare superior.
Cu toate acestea, cantitatea de gaze naturale furnizata pe piata de companie a scazut cu 4,8 la suta in 2004, ajungand la 6,2 miliarde metri cubi. In acest an este prevazuta o revigorare pana la nivelul de 6,4 miliarde de metri cubi, insa in anii umatori cantitatile de gaze naturale livrate vor continua sa scada usor, ajungand in 2007 la 5,9 miliarde de metri cubi.

2.185 de miliarde de lei, alocate explorarii pentru noi zacaminte

Un sfert din bugetul de investitii al companiei va fi alocat descoperirii de noi zacaminte, Romgaz urmand sa utilizeze 2.185 miliarde de lei pentru lucrari de explorare.
Alte 3.670 de miliarde de lei vor fi investite in operatiuni de exploatare, instalatii tehnologice si infrastructura, iar programul de dezvoltare a depozitelor subterane de gaze naturale va necesita fonduri de 530 miliarde de lei.
In total, sumele prevazute a fi investite de companie se ridica la 8.975 miliarde de lei, din fonduri proprii, un capitol important fiind si modernizarea echipamentelor existente, cu o cota de 22 la suta din buget.
"Programul de investitii a fost fundamentat prin elaborarea de prognoze si strategii care tin seama de dezvoltarea si rolul sectorului energetic in economia nationala. Astfel, bugetul alocat cuprinde realizarea de obiective de investitii prioritare cu impact pozitiv asupra sistemului energetic national", au spus oficialii companiei.
Romgaz este, alaturi de Petrom, principalul producator si furnizor de gaze naturale, cu o capacitate de depozitare care urmeaza sa creasca pana la 2,75 miliarde metri cubi anul acesta.
Compania detine acorduri de concesiune pentru opt perimetre de explorare si 150 de perimetre de exploatare, deruland in acelasi timp si operatiuni cu firmele Wintershall Germania sau Europa Oil&Gas Franta.
Producatorul de gaze naturale este inclus pe lista firmelor din subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) la care se va aloca o cota de pana la cinci la suta din capitalul social pentru despagubirea proprietarilor deposedati abuziv de regimul comunist.
Un alt pachet de circa cinci la suta va face obiectul listarii la Bursa de Valori Bucuresti, conform unui program al MEC de privatizare a unor importante societati din sectorul energetic.
In ceea ce priveste trecerea in proprietate privata a Romgaz, una din variantele agreate de MEC este vanzarea unui pachet majoritar de actiuni catre un investitor strategic, dupa selectarea unui consultant financiar care va stabili strategia de privatizare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.