La 22 aprilie, la Chisinau, va avea loc summitul GUUAM, la care au fost invitati presedintii Romaniei, Bulgariei, Ungariei si reprezentantii UE, informeaa Rusia la Zi. Noua "troica revolutionara" a CSI isi afiseaza determinarea in fata Moscovei. "Nu
La 22 aprilie, la Chisinau, va avea loc summitul GUUAM, la care au fost invitati presedintii Romaniei, Bulgariei, Ungariei si reprezentantii UE, informeaa Rusia la Zi. Noua "troica revolutionara" a CSI isi afiseaza determinarea in fata Moscovei. "Nu poti tine fostele republici sovietice in cadrul URSS. Am depasit de mult nivelul relatiilor existent acum 15 ani", este convins Voronin. Presedintii, spunea Voronin, "vin si pleaca, istoria ramane". Acum, evolutia istoriei este cea care dicteaza fostelor republici sovietice cum sa se comporte: departe de CSI, care si-a demonstrat ineficienta, gasind o alternativa acestei organizatii suprastatale, cu miza pe alte uniuni regionale. Din Guuam fac parte Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Moldova. Cotidianul rus Komsomolskaia Pravda se concentreaza pe impactul asupra CSI si constata ca Rusia a inceput sa piarda total controlul in spatiul post-sovietic, iar din punct de vedere politic, notiunea de CSI va intra curand in patrimoniul istoric. "Problema nu consta in faptul ca vecinii au fost cuprinsi brusc de ura fata de poporul rus. Intre altele, in Ucraina si Georgia, opozitia nu a jucat aproape deloc cartea antirusa. Pur si simplu, in spatiul post-sovietic se petrece o asa-zisa occidentalizare - intoarcere spre Occident. Pentru ca alta alternativa, fostii aliati ai Rusiei nu au". Paradoxal, dar acest proces a fost inceput chiar de Rusia in 1991. Reformele politice si economice au transformat Rusia, pentru cativa ani, in lider regional, de la care merita sa se ia exemplu. "Dar cand reformele au incetinit, la mijlocul anilor '90, vecinii au inceput sa caute alte repere. Un loc gol trebuie umplut".In opinia cotidianului Komsomolskaia Pravda, "destramarea CSI ca sistem politic nu va semnifica deloc ca Rusia de va pomeni inconjurata de inamici. Sunt prea multe legaturi. Dar pierderea pozitiei de lider politic va aduce dupa sine multe alte pierderi. A restabili rolul de lider, Rusia poate sa faca intr-un singur mod - sa faca astfel de reforme politice si economice care sa o transforme din nou intr-un model atragator. Intr-o avangarda a prosperitatii si democratiei. Orice alte mijloace, cum ar fi majorarea preturilor la gaze si anuntata blocada comerciala, nu vor face decat sa-i irite pe fostii prieteni".(Rusia la Zi)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.